Egymillióra büntették, de azért sem olt az orvos

  • narancs.hu
  • 2021. március 17.

Belpol

Ha még egyszer megbüntetik Kiss Csabát Erdőkertesen, felhagy a gyógyítással.

Bár egymillió forintra büntette az erdőkertesi háziorvos prakszisát a Pest Megyei Kormányhivatal, Kiss Csaba továbbra sem hajlandó beadni a hozzá forduló betegeknek a koronavírus elleni vakcinát – derült ki az RTL klub híradójának szerda esti riportjából

A háziorvos döntése a kormányhivatal szerint ellentmond az alapvető orvosszakmai, jogi és etikai normáknak. Kiss Csaba magatartását elítélte –a hippokratészi esküre hivatkozva – a Magyar Orvosi Kamara. Üzent neki Orbán Viktor miniszterelnök is a rádióinterjújában, bár általánosságban, de "eszementnek" nevezte azokat az orvosokat, akik az oltás ellen vannak.

Kiss Csaba a kereskedelmi televíziónak azt nyilatkozta, hogy ő nem oltásellenes. Azért ragaszkodik az álláspontjához, mert az oltásra érkező betegeket nem tudná rendesen elkülöníteni a rendelőjében, így előfordulhat, hogy aki védőoltásért jön, az épp őnála kapja el a betegséget, várakozás közben. Azzal sem ért egyet, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinákat is használnak Magyarországon. Ha létrejönnek rendes oltópontok, ott ő is szívesen vállal feladatot. A mostani körülmények között, ilyen szervezettség mellett azonban nem olt – jelentette ki az orvos.  

A bírság ügyét jogi útra tereli, és azt mondja, ha ismét megbüntetik, abbahagyja a gyógyító munkát.

Az önkormányzat megszervezte, hogy Kiss Csaba betegeit mások, máshol oltják be. 

 

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.