Egyre több diákkal fizettetnek tandíjat a kormány szigorítása miatt

  • narancs.hu
  • 2018. november 16.

Belpol

Nyáron nyolcezer hallgató került át ösztöndíjas helyről fizetősre.

Idén nyáron körülbelül nyolcezer diák veszítette el tandíjmentes helyét a magyar felsőoktatásban - mondta Vámosi Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökhelyettese az eduline.hu-nak.

Az ok az úgynevezett átsorolás, azaz amikor egy eredetileg állami ösztöndíjas helyre felvett hallgató rossz tanulmányi eredménye miatt csak költségtérítéses formában folytathatja tanulmányait.

Előadás a Szegedi Tudományegyetemen

Előadás a Szegedi Tudományegyetemen

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A kormány másfél éve szigorított az átsorolás szabályain, az új rendszert most alkalmazták először, ezért nőtt meg az átsorolt hallgatók száma. Vámosi szerint van olyan egyetem, ahol a korábbinál háromszor több diákot érintett a döntés.

Eddig azok kerültek át tandíjas helyre, akik két félév alatt nem teljesítettek 36 kreditet, és tanulmányi átlaguk is rossz volt. A módosítás után viszont már az egyik feltétel teljesülése esetén is tandíjat fizettetnek a diákokkal.

A minimálisan elvárt átlagot korábban maguk az egyetemek határozták meg, ma már a kormány központilag dönt erről. Az elvárások pedig emelkednek,

"A bölcsészeknek, a művészeti, a sport-, a pedagógus-, a társadalomtudományi vagy művészetközvetítési szakosoknak legalább 3,0-s átlagot kell elérniük, jövőre már 3,25-re, két év múlva pedig 3,5-re emelkedik a minimumátlag. A leendő jogászoknak, informatikusoknak, mérnököknek idén még legalább 2,75-ös átlagot kell szerezniük, ha továbbra is állami ösztöndíjasként szeretnének tanulni, jövőre ez már 3,00 lesz" - írja az eduline.

Figyelmébe ajánljuk