Éjjel különadót vetett ki a kormány a gyógyszergyártókra

  • narancs.hu
  • 2022. december 24.

Belpol

A rendelet december 24-én lépett hatályba, a Richter jövőre 108 milliárdot fizethet.

Vadonatúj különadót hirdetett ki a kormány december 23-án este 11-kor „a semmiből” – tudósít a Portfolio.

Az ünnep előtti utolsó munkanapon 420 oldalnyi új jogszabályt és módosítást hozott nyilvánosságra a Magyar Közlöny két száma. A portál szerint a csomagban a legérdekesebb a nyáron kihirdetett extraprofitadó-rendelet kiegészítése, amely egy újfajta különadóról szól. 

A Magyar Közlöny 214-es száma szerint az új kormányrendelet úgy rendelkezik, a gyógyszerkészítmény-gyártó és a gyógyszeralapanyag-gyártó gyógyszergyártó vállalatoknak különadót kell fizetniük a 2022-es és a 2023-as adóévre vonatkozóan.

Az adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevételnek az 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalékot kell fizetni, az 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék, a150 milliárd forintot meghaladó része után pedig 8 százalék.

A kormányrendelet december 24-én lépett hatályba.

A Portfolio gyors becslése szerint a hazai gyártók mezőnyéből kiemelkedő Richter 108 milliárdot fog befizetni az államkasszába jövőre e különadóval. A Magyarországon szintén gyógyszert gyártó Sanofi-Aventis, a Teva és az Egis együtt mintegy 86 milliárd forintot ró le ezen a jogcímen 2023-ban.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk