Katolikus teológus: az egyházak a gonosz mellé álltak

Belpol

Perintfalvi Rita ellenállásra buzdítja a híveket.

Kemény szavakkal ostorozta a katolikus egyházat Perintfalvi Rita. A katolikus teológus közösségi oldalán azt írta, hogy "radikálissá kell válnunk és meg kell találnunk a civil ellenállás legkülönfélébb útjait. Mégpedig együtt! Most jött el az a pillanat, amikor ki kell mondanunk, mégpedig olyan hangosan, amilyen hangosan csak lehet, hogy a vasárnapi nemzetsorsrontó következményekkel járó választás eredményéért a magyar egyházak legnagyobb része is felelős! Egyetlen kivétel: Iványi Gábor."

A teológus szerint az egyházak a rendelkezésükre álló összes eszközzel – körlevelek, prédikációk, egyházvezetői, püspöki, papi, lelkészi nyilatkozatokat, nyilvános vagy online megszólalások, interjúk – hatalmas lelkesedéssel támogatták a 12 éve hatalmon lévő Orbán rezsim újabb győzelmét. "S ezzel újra elárulták a Mestert!" - írja Perintfalvi Rita.

Az írta a továbbiakban, hogy a Mester nevében támogattak az egyházak egy olyan rezsimet, aminek alapelemei a hazug propaganda, a mérték nélküli lopás és korrupció, a gyűlöletkeltő uszítás, a társadalom szélsőséges polarizálása. Ehhez már kezdetek óta, de egyre fokozódó módon felhasználták az egyházakat is. Olyan bűnök pártolására vették rá őket, amiket a Biblia „égbekiáltó bűnöknek” nevez.

A teológus hozzátette, számára a Magyar Katolikus Egyház megszűnt létezni, ezért semmilyen módon nem vállal vele közösséget. Közösségi oldali bejegyzésében úgy fogalmaz, "a Mester egyháza végleg a templomok falain kívülre szorult. Az Isten ott van, ahol a szeretet. Szóval mindenütt." 

"Bennünk és köztünk, akik még mindig hiszünk a szeretetben, a demokráciában és a szolidaritás erejében. Egymás számára válhatunk egyházzá, egymás számára válhatunk templommá. Mert a helyet, ahol a kőfalak állnak, birtokába vette a gonosz" - írja Perintfalvi, aki bejegyzésében jelzi:

ő most ebből kivonul, egyúttal arra biztat mindenkit, hogy tegyenek hozzá hasonlóan, kivéve, ha a papjuk, lelkészük "nem lett árulóvá".

Perintfalvi Ritával legutóbb tavaly júniusban csinált interjút lapunk. Akkor az Amire nincs bocsánat című könyve kapcsán kérdeztük. A kötetben papok által szexuálisan bántalmazottak mesélik el történeteiket.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk