Elképesztően elegük van abból, amiben ez a kormány hisz – Íme a diáktüntetés legfontosabb gondolatai

  • narancs.hu
  • 2018. január 19.

Belpol

Frappáns és tökös tüntetést hoztak össze a megmozdulás szervezői.

Több ezren jöttek össze ma délután az Alkotmány utcában, hogy az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen tüntessenek. Főleg fiatalokról, középiskolásokról és egyetemistákról van szó, akik elég dinamikus, frappáns, kompakt tüntetést rántottak össze péntek kora estére. Az összes élő közvetítésből és tudósításból ez jött le.

A tüntetésen felszólalók legfőbb gondolatait alább összegyűjtöttük, ezekből jól látszik, mi a problémájuk a fiataloknak a jelenlegi oktatási rendszerrel.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Íme:

–         A tüntetők tanulni akarnak, de nem úgy, ahogy azt most kell. Jelenleg ugyanis túl sok értelmetlen dolgot kell magolni, amire később semmi szükség nem lesz. Ez az egyik legfőbb probléma.

–         „Nem lógni akarunk, hanem tanulni, de értelmes dolgokat” – hangzott el erre rímelve.

–         A jelenlévők egyfajta cenzúrát éreznek az iskolában. Se a tanárok, sem a diákok nem mernek beszélni a problémáról. A kormányzat épp ezt akarja. A nyilatkozást se engedi.

–         A diákok túlterhelteknek érzik magukat a rengeteg tanóra és házi feladat miatt.

–         Nincs idejük azokkal a dolgokkal foglalkozni, amik szerintük fontosak.

–         Nincs érdemi párbeszéd a Független Diákparlament és a kormány képviselői közt.

–         A diákok nem a tanárok ellen vannak, hanem velük.

És jöjjön néhány szó szerinti idézet a szónokoktól:

–         „polgárnak hívnak minket, de jobbágyok vagyunk, le kell jelenteni a földesúrnak, ha el akarunk menni és letenni a pénzt.”

–         „Nem akarunk túlterhelt, szorongó gyerekek lenni, és ez az ország csak akkor jut valamire, ha a mai fiatalság megfelelő oktatást kap”

–         „Nem maradunk csendben!”

–         „Jegyezd vele az égre Örök tanúságúl: Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!”

A tüntetésen legtöbbször Balog Zoltánt kritizálták és cikizték a színpadról. Az eseményt egyébként a Független Diákparlament és civil középiskolások szervezték, magánemberek és a Friedrich Ebert Alapítvány támogatták.

Elhangzott, hogy amennyiben az általuk követelt 12 pontra január végéig nem kapnak garanciát, folytatni fogják a tüntetést.

A 24.hu közölte is a 12 pontot tartalmazó listát:

false

Figyelmébe ajánljuk