Közmunkával is nagyot lehet kaszálni: Debrecen leggazdagabb embere cégének pucolnak diót, az önkormányzatok járnak jól

  • narancs.hu
  • 2018. január 20.

Belpol

Extra profit.

Több településen napi rutinnak számít Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hogy rendesen megfizetett alkalmazottak helyett éhbért kereső közmunkások pucolják a diót a kereskedő cégeknek. Például nem másnak, mint az ország 26. leggazdagabb embere, Szabó Miklós vállalatának – derült ki a HírTv Célpont című műsorából.

A műsor készítői Kisaron jártak, ahol a helyi közmunkásokat diópucolásra vezényelte a polgármester. Kisaron és egy sor más szabolcsi településen (például Nagyaron, Fehérgyarmaton, Gügyén) a közmunkások nem az önkormányzat dióját pucolják, hanem két magáncég termését. A közmunkásoknak természetesen nincs választási lehetőségük, ha nem mennek, kirúgják őket a közmunkából, vagyis elvesztik az alig nyolcvanezer forintos keresetüket.

Ez ugyebár törvénytelen.

A műsor szerint a Szatmárfruct Kft. és a Tranzit Dió Kft. rengeteget spórolt azon, hogy a diót nem a saját alkalmazottai pucolták meg, hanem az önkormányzatoknak adták ki a munkát, amelyek meg a közmunkásoknak. A Tranzit Dió Kft. tulajdonosa nem más, mint az a Szabó Miklós, akit Debrecen leggazdagabb embereként tartanak számon, a  legutóbbi listázás alkalmával pedig a 26. leggazdagabb magyar volt 42 milliárdos vagyonnal.

A cégek az önkormányzatoknak fizették ki a munka díját, amelyek – mivel a Start munka mintaprogram keretében szervezték az egészet – az államtól is megkapták a közmunkabért. Vagyis az önkormányzatok tiszta nyereségként tehették el azt a pénzt, amit a cégektől kaptak.

(HírTv, Célpont)

Figyelmébe ajánljuk