Minden tizedik háziorvos praxis betöltetlen az országban

  • narancs.hu
  • 2022. október 5.

Belpol

Nem tudják pótolni a nyugdíjba vonult orvosokat. 

Szeptember elseji adatok szerint 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, összesen 516 településen, ami 6 százalékos (Budapesten 23 százalékos) növekedést jelent januárhoz képest. Összesen a 6454 praxis 11 százaléka betöltetlen, 2010 és 2021 között 644-gyel, 10 százalékkal csökkent a praktizáló háziorvosok száma – írja a hvg.hu a GKI elemzésére hivatkozva. 

A legtöbb háziorvos (73) Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből hiányzik. Budapesten és Pest Megyében hasonlóan rossz a helyzet (59, 58), valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében is (47, 45). A legkevesebb betöltetlen praxis (16) Csongrád és Győr-Moson Sporon megyében volt. 

Kiemelkedően rossz a helyzet Salgótarjánban és Tatabányán, szintén problémákkal küzd ezen a téren Pápa, Dunaújváros, Székesfehérvár, Nagykanizsa, illetve több fővárosi kerület is. Az megüresedések mögött az húzódik meg, hogy nem tudják pótolni a nyugdíjba vonult orvosokat. A háziorvosok átlagéletkora 60 év. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk