Előválasztási etikai kódexet fogadott el az ellenzék

  • narancs.hu
  • 2021. április 14.

Belpol

Eszerint az előválasztáson induló jelölteknek tiszteletben kell tartaniuk jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. 

Szerdán újból egyeztettek az ellenzéki pártok (Jobbik, DK, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) elnökei, és elfogadtak egy „előválasztási etikai kódexet”.

Úgy fogalmaztak,

„A demokrata ellenzéki szövetség azért jött létre, hogy leváltsa, meghaladja a társadalom megosztására építő politikai kultúrát Magyarországon. Az a célunk, hogy Magyarország újra egy olyan európai köztársaság legyen, ahol minden körülmények között tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat, a jogállami normákat és a demokráciát. Meggyőződésünk, hogy Magyarországnak olyan új kormányra van szüksége, amely tiszteletben tartja mások véleményét.”

A pártok közlésük szerint vállalják, hogy a közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében.

A kódex szerint az előválasztáson induló jelölteknek tiszteletben kell tartaniuk jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. Politikustársaik vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét. A jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak, a jelölteknek pedig azt is vállalniuk kell, hogy jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul.

A dokumentum szerint azzal szemben, aki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg.

Egyelőre úgy tűnik, az előválasztás október 23-ig zárul majd le.

Figyelmébe ajánljuk