Eltörli a bíróság a dudáló tüntetők pénzbüntetését

  • narancs.hu
  • 2021. február 19.

Belpol

Több százezres bírság helyett a figyelmeztetés is elég az ítéletek szerint.

Most tárgyalják a bíróságok a tavaly tavasszal tartott dudálós demonstráció résztvevőinek ügyeit – írja a 444.hu. A koronavírus-járvány miatt autóval megtartott tiltakozás Budapesten a Clark Ádám téren zajlott, a résztvevők a kórházi ágyak kiürítése miatt nyilvánítottak így véleményt. A rendőrség akkor sorra büntette a résztvevőket, akik a rájuk kirótt, olykor több százezres bírság ellen fellebbeztek. A TASZ és a Helsinki Bizottság mintabeadványt készített nekik, és akadt, akit a bíróságon is a két szervezet jogászai segítettek. 

Hegyi Szabolcs, a TASZ szakértője arról számolt be, hogy a mintabeadványt használó tüntetők visszajelzései alapján

a bíróság jellemzően figyelmeztetésre módosítja a rendőrség által kirótt pénzbírságot. 

Herczeg Zoltán divattervező az RTL Híradójának nyilatkozva azt mondta, 270 ezres pénzbüntetéséből az ítélet szerint csak 10 ezret kell befizetnie a közlekedési szabályok megsértése miatt – ennek minősül az indokolatlan dudálás. A TASZ nem tud arról, hogy a pénzbírságot másvalakinél is fenntartotta volna a bíróság. Olyan esetről is tud, hogy bizonyítottság hiányában megszüntették az eljárást, mert a tüntetésen készített felvételekről nem lehetett megállapítani minden kétséget kizáró módon, hogy az illető dudált.

A dudálós tüntetésről ebben a cikkben írtunk:

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.