VIP-repülőjegyre is telt a kamarai tagdíjból

  • narancs.hu
  • 2021. február 19.

Belpol

Cikksorozatban számol be a hvg.hu arról, mire költi a vállalkozók által befizetett 5000 forintokat a köztestület.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2012 óta megkötött, 2 millió forintnál nagyobb összegű szerződéseket ismerteti a hvg.hu, az információkhoz közérdekű adatigényléssel jutott hozzá. 

Az írás idézi Parragh László kamarai elnök megjegyzését, amit az ATV-ben mondott, amikor a kamarai tagdíjról volt szó: „ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni”. Ezért a mondatért a tisztségviselő később elnézést kért.  A hírportál azt írja, a tagok által fizetett évi 5 ezer forintos kötelező hozzájárulás a területi kamarákhoz folyik be,

e pénz 10 százalékát kapja meg az MKIK, 2012 óta ez 3 milliárd forint volt.

Mintegy harminc oldalnyi lista tartalmazza az ez idő alatt megkötött szerződéseket. A cikksorozat első része szerint például a köztestület mintegy 60 millió forintot fizetett „mentális felkészítésért" jórészt ugyanazoknak a vállalkozóknak, akik a szakmák versenyére, így a SkillsHungaryre készítették föl az indulókat és a szakértőket.

Tízmilliókból készültek infografikák, így egy összegben ezen a címen több munkáért 32,7 millió forintot fizetett ki egy cégnek a köztestület. A lista szerint a kamara repülőjegyeket is vásárolt Sao Paulóba 2015-ben, valószínűleg a WorldSkills nevű versenyre, és két tételnél a VIP megjegyzés olvasható.

A Rogán Antal találmányát is hasznosító Mobilsign Kft. 7,27 millió forintot kapott az elektromos aláírás bevezetésére. A kamara brüsszeli képviseletének vezetője havi 3000 euróért látja el ezt a munkát, a békéltető testületek elnökei között pedig akad, aki évente 3,6 milliót kap, más pedig 5,6 millió forintért dolgozik.  

 

Figyelmébe ajánljuk