Eltört csavarok okozták a balesetet a Keletiben, nem sokon múlt, hogy nem lett nagyobb baj

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 29.

Belpol

Az eltört csavarok miatt nem működött az egyik váltó, de majdnem ütközés is lett. 

Felkerült az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezet honlapjára egy jelentés a Keleti pályaudvaron vasárnap este kisiklott InterCity vonat balesetéről – szúrta ki a Telex. A közlemény a baleset utáni helyszíni szemle eredményeit imerteti. 

A közlemény szerint az volt a gond, hogy az InterCity vonalán fekvő "4 sz. átszelési kitérőben a vonat érkezési irányából érintett mindkét csúcssín simult a tősínhez, ezért azon a mozdony és az első 5 kocsi kerekei a pályát elhagyták".

A mozdony kerekei azonban ezután visszatértek a pályára, de úgy, hogy azzal a mozdony a szomszédos vágányra került, ahol szintén jött egy vonat, ez utóbbinak a mozdonyvezetője azonban időben észlelte a még mozgásban lévő, de már kisiklott IC-kocsikat, ezért gyorsfékezéssel megállította vonatát kb. 50 méterrel az ütközés előtt.

 
A két vonat
Forrás: ÉKM KBSZ

A fő gondot tehát az a bizonyos "4. sz. átszelési kitérő" okozta, a közlemény ki is tér erre, mondván "a 4/a sz. váltó egyik csúcssínjét annak mozgató rúdjához rögzítő csavarok eltörtek, ennek következtében a váltó állításakor az állítórúd a csúcssín tényleges mozgatása nélkül a vágányúthoz szükséges végállásba került, így a biztosítóberendezés a váltót helyes állásúnak érzékelte a két simuló csúcssín ellenére".

Magyarul a csavarok eltörése miatt egyrészt a biztosítóberendezésnek úgy tűnt, hogy megfelelően állnak a sínek, de valójában nem, másrészt az eltört csavarok miatt nem is tudták a megfelelő pozícióba állítani a váltót.  

A Telex úgy tudja, a két csavarból az egyik már régebben eltört (rozsdás volt), a másik a váltáskor törhetett el.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.