Elutasította a Kúria Karsai Dániel egyik népszavazási kérdését

  • narancs.hu
  • 2024. április 24.

Belpol

Ezért Karsai hamarosan alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni.

Tegnap a Kúria elutasította az egyik népszavazási kérdésünket. Annak érdekében kezdeményeztem népszavazást, hogy azon halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg"

írja Karsai Dániel szerda délelőtt a Facebook oldalán.

Még február elején döntött arról a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), hogy nem lehet népszavazást tartani az eutanázia kérdésében, mert ha az igenek győznének, az sértené az Alaptörvényt. A referendum tétje az lett volna, kaphassanak-e a jelenlegi szabályokkal szemben büntetlenséget bizonyos esetekben az aktív eutanáziát segítők.

Karsai az elutasító döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel élt, a Kúria azonban most helybenhagyta az NVB döntését.

"A közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését. A Kúria szerint az élethez való jog abszolút jog. Ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át. Más szavakkal kifejezve: a Kúria kötelességé tette az életet. Még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt" – írja Karsai. Azzal zárja bejegyzését, hogy a Kúria döntése ellen hamarosan alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk