Emberölés Penészleken: Hadiállapot

  • Varró Szilvia
  • 2001. augusztus 30.

Belpol

az ő családját egy éve állandóan bántalmazzák a nem roma V. fivérek: elmondása szerint lányát meg akarták erőszakolni, gyermekeire és rokonaira rálőnek, illetve megverik őket. Hiába tesznek feljelentést, hiába hívják a rendőrséget, védelmet sehol sem talál a család. A Narancs pénteken érkezett Penészlekre, amikor Gizella fivére már halott volt.
az ő családját egy éve állandóan bántalmazzák a nem roma V. fivérek: elmondása szerint lányát meg akarták erőszakolni, gyermekeire és rokonaira rálőnek, illetve megverik őket. Hiába tesznek feljelentést, hiába hívják a rendőrséget, védelmet sehol sem talál a család. A Narancs pénteken érkezett Penészlekre, amikor Gizella fivére már halott volt."Ugye nemcsak ti tudjátok beverni a mi ablakainkat, mi is a tieteket?" - kérdezte telefonon Wukovics Sándor V. József élettársától augusztus 24-én, pénteken hajnali három óra körül Penészleken. "De nem hagytatok itt valamit?" - válaszolta az asszony. Negyed ötkor Wukovicsék szirénázó mentőt láttak V.-ék tanyája felé menni. Testvérük, R. Péter maradt ott, holtan.

A roma fiatalember rokonai kíséretében egy téglával dobta be a helyi romákat rendszeresen zaklató V. fivérek házának ablakát. Nem számítottak arra, hogy V. György fegyverrel válaszol.

Segítség

Augusztus 21-én, kedden Wukovics Gizella Budapestre utazott, hogy Horváth Aladártól, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetőjétől kérjen segítséget, miután a V. fivérek Gizella 14 éves fiát néhány nappal korábban összeverték egy kocsmában. Horváth a nyírlugosi rendőrőrsön kérte számon, hogy az egy éve húzódó ügyben nem képesek hatékony védelmet nyújtani Wukovicséknak. Gizella hazaindult, de tíz perc múlva újra hívta Horváthot: családja telefonált, hogy V.-ék összeverték a 82 éves nagymamát, akit járomcsonttöréssel és eszméletvesztéssel szállítottak a nyíregyházi idegsebészetre. Horváth Aladár ekkor a megyei rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetőjével ismertette az esetet. Herka Béla alezredes lapunknak elmondta: Horváth hívása után a helyi rendőrség a helyszínen intézkedett. V. György ellen súlyos testi sértés ügyében eljárás indult.

"Ötéves unokámmal jöttem haza a boltból, amikor jött Gyurka meg Józsi szekéren. Gyurka előbb a kislány kosarába rúgott, majd vasvillát fogott rám. Aztán nagyon összevert engem. Ezek ölik megfele a cigányokat" - mondta a Narancsnak Horváth Mihályné, az elhunyt nagyanyja.

Lövés az éjszakában

Augusztus 22-én, szerdán este Wukovicsék ügyvédjüknek azt jelezték, hogy V.-ék házánál kilenc férfi gyűlt össze, készül valami, ezért félnek. Barcsi István ügyvéd azt tanácsolta: haladéktalanul jelentsék ezt be a rendőrségen. Másnap, 23-án este negyed tízkor V.-ék szekéren elhaladtak Wukovicsék portája előtt, és azt kiabálták: "Estére nem fogtok aludni!", majd néhány lövéssel nyomatékosították fenyegetésüket.

V. József erre másként emlékszik: lovaikkal lépésben haladtak el Wukovicsék háza előtt, hogy ne csörögjön a szekér. "De már ott vártak minket téglákkal. Aztán éjfélig telefonálgattak, míg ki nem húztuk a telefont. Éjjel a téglára ébredtünk. Rendőrt hívtunk, és ő fedezte fel a holttestet."

A Wukovics-Horváth család a nagymama összeverése után összehívott néhány rokont. "Korábban sose mertünk cselekedni. De egy éve nem engedjük a pulyákat egyedül a faluba, nehogy megverjék őket V.-ék. Bedobtunk egy téglát az ablakukon. Az első lövésnél mind futásnak eredtünk, azt hittük, Peti is velünk van" - mondja remegve Wukovics Sándor.

Péntek este az utcán gyülekezik a rokonság, férfiak, nők, öregek és kicsik rettegnek attól, hogy ez csak az első halott volt. V. Györgyöt őrizetbe vette ugyan a rendőrség, ám fivére, József a szomszédos tanyán maradt. A helyszínre érkező Horváth Aladár csillapítani igyekszik a romákat, és telefonon kéri a rendőrség segítségét: jöjjenek ki és járőrözzenek, hogy megnyugodjanak az emberek. Tamás Lajos ezredestől ígéretet is kap erre, de két óra elteltével is csak egy rendőrdzsip halad el lépésben a ház előtt, benne négy közeggel. "Úgyse állnak meg, nézzétek" - mondja valaki. "Miért álljak meg, magyar gyerek?" - szól ki az egyik biztos jól hallhatóan. Horváth nyomatékos kérésére, újabb óra várakozás után a nyíregyházi rendőrkapitányság vizsgálati osztályának vezetője, Gervai József érkezik a helyszínre, aki a gyilkosságot vizsgálja. Az alezredes együttérzőn és türelmesen válaszol a kérdésekre, a gyilkosságot megelőző ügyekről azonban kevés információja van: az ügyiratok részleges tanulmányozása után a két család közti kölcsönös viszályról tud.

Együttélés

"V. - Wukovics? Akkor nem megyünk" - utasította el a helyi rendőrség Wukovicsék állítása szerint a családot számos alkalommal, mikor azok segítséget kértek. Gizella négy éven át élt együtt V. Józseffel, ezért a rendőrség családi belügynek tartotta a dolgot. Gizella aznap költözött el Józseftől, amikor annak testvére, György meg akarta erőszakolni, és bántalmazta Gizella 17 éves lányát. Gizella kiabálására a családtagok rángatták le a kislányról a ruhát lehúzó férfit. Wukovicsék feljelentést tettek erőszakos közösülés kísérlete miatt, a rendőrség azonban könnyű testi sértéssel áttette az ügyet a bíróságra. Az ügyben eljáró ügyész szerint V. György "szándéka ténylegesen nem is irányulhatott közösülésre, mivel a panasz szerint is több kívülálló személy is jelen volt". (2001. június 25.)

A romák, megfogadva egy környékbeli rendőr és egy ügyvéd baráti tanácsát, hogy Szabolcsban egy kis verekedésért is leültethetik a cigányokat, és a roma-gádzsó konfliktusokból csak fehér ember jöhet ki győztesen, szorgalmasan hívogatták a rendőrséget, és a bírósághoz fordultak minden egyes ügyben. Hiába tettek azonban feljelentést garázdaság bűntette miatt számos alkalommal, a rendőrség rendszerint könnyű testi sértésnek minősítette ezeket az ügyeket, amely magánindítványra 3000 forint ellenében büntethető (a garázdaságnál nyomozniuk kell, az ügyészségnek pedig vádat emelni).

Ha azonban V. György volt az elkövető - mint gyaníthatóan a múlt pénteki halálesetnél is -, még kevesebb szerencséjük volt Wukovicséknak: tavaly júliusban V. György egy traktorral a Wukovics-portára hajtott, majd fegyveréből több lövést adott le, és Horváth Zsolt "kiadatását" követelte. Az otthon tartózkodó három férfinak karókkal sikerült megfutamítania V. Györgyöt. A hatóság végül Wukovicsék ellen indított eljárást garázdaság bűntette miatt, V. Györgyöt pedig az igazságügyi és elmeorvosi vizsgálat eredményére hivatkozva felmentette. A 2000. november 14-i szakértői véleményre a későbbiekben állandóan hivatkozik a bíróság és az ügyészség, ezért érdemes idéznünk belőle. A vizsgálat során V. György arról számolt be, hogy sógornője családja "gonoszságokkal és megrontásokkal foglalkozik, és ezért elment jósnőhöz, hogy megnyugtassa (...)". V. Györgynek esett kára az állatállományában is, "de azt bizonyítottan nem tudja, hogy megrontás által lett volna".

A két szakértő szerint a vizsgált bűncselekmény "kifejezetten a vizsgált téves eszme körével, tehát kóros tartalmaival állt szoros oki kapcsolatban", vagyis V. György elmeállapotából kifolyólag nem volt képes arra, hogy tettének következményeit felismerje.

Idézet a 2000. december 6-i, a nyomozást megszüntető határozatból:

"V. György gyanúsított (...) a magánlaksértés és garázdaság bűntettében való részvételét azzal magyarázta, hogy őt a Wukovics és a Horváth család tagjai ártó szándékkal megbabonázták. Az igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény szerint a gyanúsított üldöztetéses és megrontásos téves eszmékkel jellemzett paranoid elmebántalomban szenved, bűncselekménye téves eszmekörével állt szoros oki kapcsolatban (...)."

Vagyis nem büntethető. A Wukovics-Horváth család akkor értette meg a magyarázatot, amikor később az egyik ügyész is kifejtette a tárgyalás során: V. György paranoiája csak az ő famíliájukra korlátozódik.

Wukovicsék nem értik, ez esetben viszont miért nem rendelte el az ügyészség V. György kényszergyógykezelését. Az ügyészség szerint a V. György terhére írt bűncselekmények, például a gyakori garázdaság "nem tekinthető olyannak, amely miatt kényszergyógykezelésnek helye lenne". (2001. január 18.)

Boszorkányság

A traktoros ügyben folytatott eljárás megszünetetése miatt Barcsi István, a Wukovics-Horváth család ügyvédje a megyei főügyészséghez fordult, ahol - mint számos más alkalommal - azzal utasították el panaszát, hogy ezúttal sem találtak a lőfegyverhasználattal kapcsolatos bizonyítékokat. A helyszínen Wukovicsék két lőszert találtak: két bírósági szakértő megállapította, hogy az egyik egy sörétes lőszer kilőtt állapotú hüvelye, a másik 9 mm-es pisztolylövedék. (Sörétes fegyverből kapott egy lövést az elhunyt R. Péter is, több sörétszem a mellkasába hatolt, és a hátán jött ki.)

V. József a Narancsnak elmondta: kizárólag egy Flaubert és egy légpuskájuk volt, 22-én este pedig a romák lövöldöztek. (A rendőrség információink szerint a romák kézfején nem, V. Györgyén azonban talált lőpornyomokat.)

V. József, Wukovics Gizella volt élettársa szerint a két család közti kapcsolat akkor mérgesedett el, amikor öccse, György rájött arra, hogy "ezek nagyon jól tudnak boszorkánykodni, el akarták tenni láb alól az öcsémet és az anyámat. Ráadásul felvettek kétszázezer OTP-kölcsönt a nevemre, amit most fizethetek vissza."

V. József azt mondta: ők sose tettek feljelentést, amikor a Wukovics-Horváth család kövekkel dobálta őket, vagy amikor György nyolcéves kislányát a cigány gyerekek megverték az iskolában. "´k meg, hacsak megláttak minket, már szaladtak is feljelentést tenni, pedig mi direkt kerültük őket."

V. József lapunknak elmondta: a haláleset óta családjának nőtagjai nem mernek otthon aludni. Vasárnap este állítása szerint nagyobb csoportosulást vélt felfedezni tanyája közelében. "Nem idevalósi cigányok voltak, idegenek. Félek egyedül a portán. Bejelentést tettem a rendőrségre, de nem jöttek ki. Egész éjjel kint ültem az udvaron."

Aranyos Judit, a V. fivérek ügyvédje jóravaló, béketűrő, dolgos, szorgalmas családnak ismeri V.-éket. "Úgy tudnak tanyájukról a faluba menni, hogy végig kell menniük a cigánysoron: mezőgazdasággal foglalkoznak, be kell vinniük a faluba a tejet leadni. Wukovicsék többször karókkal mentek rájuk, és kövekkel dobálták őket. V.-ék a kislányt elkísérik az iskolába, hogy ne essen baja. Nem véletlen az sem, hogy ügyfeleim bedeszkázták az ablakaikat" - mondta az ügyvéd. V. György egyébként tagadja, hogy ő lőtt volna csütörtök éjjel, és ügyvédje szerint az alapos gyanú sem állt fenn az őrizetbe vételre, a gyilkos fegyver pedig lapzártánkig nem került elő.

Fenyegetés

V.-ék tavaly júliustól többször bántalmazták és a sértettek állítása szerint megöléssel fenyegették Horváth Róbertet, lövésekkel fenyegették Horváth Károlynét, ifjabb és idősebb Horváth Mihályt. A Wukovics-Horváth család állítása szerint V. József egy ízben lovas szekérről nemi szervét mutogatta több kiskorú gyermek előtt, és azt kiabálta: nem nyugszik, amíg "ki nem pusztítja az egész cigánysort". Több alkalommal tettek feljelentést, mert V.-ék téglával bedobták az ablakukat; ez legutóbb augusztus 16-án és 21-én fordult elő.

A feljelentések tanúsága szerint többször életveszélyesen megfenyegették Wukovics Gizellát. Gizella tavaly ősszel becsületsértés miatt jelentette fel a V. fivéreket, amikor azok "gyere, te mocskos cigány kurva, megdöglesz a boszorkány kurva anyáddal együtt!" köszöntéssel üdvözölték. A nyírbátori bíróság szerint azonban mindössze szabálysértés történt.

2000. november 9-én a Wukovics-Horváth család ügyvédje 11 pontos feljelentéssel fordult a Nyírbátori Városi Ügyészséghez, és bűnismétlésre hivatkozva a V.-ékkel szembeni kényszerintézkedés meghozatalára, illetve az ügyek egyesítésére kérte a hatóságot. Az ügyészség szerint azonban nem indokolt a kényszerintézkedés alkalmazása, az ügyek egyesítése pedig nem célszerű, mert ezek "időben és térben elkülönültek és az érintett személyek összetételében is jelentősek a különbségek". (2000. november 15.)

Keresztapa

Wukovicsék ügyvédje szerint V.-ék ügyei megvalósítják a garázdaság bűntettét, az aljas indokból elkövetett testi sértést, illetve az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletét, valamint alkalmasak a Btk. 174. paragrafusában meghatározott nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport tagjai elleni erőszak bűntettének megállapítására is.

Barcsi István ügyvéd tavaly november óta több alkalommal kérte, hogy az ügyészség rendelje el V. György kényszergyógykezelését, illetve helyezze előzetes letartóztatásba V. Józsefet, mivel azóta hat-nyolc újabb eljárás indult a fivérek ellen, vagyis szerinte a bűnismétlés nyilvánvaló. Megkerestük az ügyekben információkkal rendelkező Meszesán Ferenc nyírbátori ügyészt, Szakács Bertalan nyírbátori vezető ügyészt, illetve felettesüket, Kovács András megyei főügyészt, de ők sem a konkrét ügyről, sem általánosságokról nem kívántak nyilatkozni.

A bírósági és ügyészségi iratok tanúsága szerint nem lényeges az, hogy - a haláleset éjjelét nem számítva - sosem a romák mentek V.-ék tanyájára, hanem fordítva, hogy Wukovicséknak nincs fegyverük, V.-ék pedig vélhetően rendszeresen használják azt, illetve hogy mindig csak Wukovicsék fordultak rendőrséghez, vagy tettek feljelentést, soha nem V.-ék.

Meszesán Ferenctől szerettük volna megkérdezni: nem tartotta-e összeférhetetlennek, hogy úgy járt el ügyészként a V. fivérek ügyében, hogy keresztapja a V. fivérek édesapja, az ő édesapja pedig V. György keresztapja. Wukovicsék emiatt a Nyírbátori Városi Ügyészség kizárását kérték a megyei ügyészségtől, a megyei főügyész azonban nem találta megalapozottnak a kérelmet: szerinte a városi ügyészség a szükséges intézkedéseket megtette, semmi nem utalt arra, hogy elfogultan járt volna el. Hozzátette azt is, hogy "a városi ügyészség ügyészei nem érzik magukat elfogultnak". (2001. február 1.)

Az ügyészségek és a rendőrség több alkalommal a két család, illetve a rokoni-baráti körhöz tartozó személyek közti konfliktusos kapcsolatról számoltak be, kölcsönös, egyenlő felek közti viszálynak értékelve azt. Egyik hatóságot sem zavarta a nyírbélteki ügy, amelynek során V. József szúrt sérüléseket okozott egy véletlenül Penészleken járó, a Wukovics-Horváth családot nem ismerő roma fiatalembernek, míg V. György rálőtt egy másik roma fiatalra, akiben szerencsére nem tett kárt. V. József ellen életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt folyik eljárás, amely jelenleg bírói szakban van, testvére ellen viszont megszüntették az eljárást, annak ellenére, hogy az ügyet vizsgáló hatóságok nem hivatkoztak V. György sajátos elmebajára.

Barcsi István, a Wukovics-Horváth család ügyvédje nem érti, miért redukálják a hatóságok a garázdaságot könnyű testi sértésre, a garázdaságnál súlyosabbakat pedig szimpla garázdaságra. "Nem tudok mit kezdeni ezzel az állásponttal, de nem tehetek mást, mint hogy állandóan felhívom erre a hatóságok figyelmét. Eddig eredménytelenül" - mondta az ügyvéd.

Varró Szilvia

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.