Embertelen kilakoltatás – A lakhatási válság mélyebb, mint valaha

  • narancs.hu
  • 2015. október 15.

Belpol

Aktivisták próbálták megakadályozni, hogy a józsefvárosi önkormányzat utcára rakjon két beteg embert. Bilincsben vitték el őket. Szombaton jön az Üres Lakások Menete.

A Város Mindenkié (AVM) csoport közleménye:

Durva rendőri közbenjárással lakoltatott ki egy családot ma a józsefvárosi önkormányzat a Magdolna utca 10/B-ben. Az AVM adatai szerint a fővárosban Józsefvárosban lakoltatják ki a legtöbb embert önkormányzati bérlakásból, a kerületi kilakoltatási hullám pedig egyre erősödik. Andrea és családja kilakoltatását az AVM aktivistái élőlánccal próbálták megakadályozni, de őket előállították, a családnak pedig végleg el kellett hagynia otthonát.

false

 

Fotók: Várady István/AVM

A kilakoltatás előtt a csoport sajtótájékoztatót tartott, ahol friss adatokkal támasztották alá azt, hogy a budapesti önkormányzatok lakáspolitikája megbukott, hiszen nem megoldja, hanem egyre mélyíti a lakhatási válságot. A sajtótájékoztatón a csoport közzétette a Városkutatás Kft. számításait is, melyek szerint a hajléktalanság megoldása önálló lakhatás biztosításával számos esetben alig kerülne többe az államnak, mint a hajléktalanellátó intézményrendszer fenntartása, az esetek jelentős részében pedig még pénzt is takarítana meg ezzel.

Andrea 1977 óta él Józsefvárosban, 1984 óta lakik abban a lakásban, ahonnan ma erőszakosan kilakoltatták. A lakásbérleti szerződése 2009-ben járt le, az önkormányzat nem hosszabbította meg a határozott idejű bérleti szerződését. Andrea és férje egészségügyi problémáik miatt évek óta nem tudták rendezni az önkormányzat felé fennálló tartozásukat. Azóta jogcím nélküli lakáshasználóként a bérleti díjnál magasabb összegű lakáshasználati díjat fizetnek cukorbeteg férjével és két gyermekével. Annak ellenére, hogy súlyos beteg, Andreának van munkája, így vállalni tudná az évek során kamatozó tartozásának részletfizetését, amelyhez a Hálózat Alapítvány is támogatást nyújtana, ha az önkormányzat engedélyezné a részletfizetést, és újra szerződést kötne a családdal.

false

Ezeket a megoldási lehetőségeket azonban maga a józsefvárosi lakásrendelet zárja ki, mivel a rendelet 2015 júniusában hatályba lépett módosítása óta nem lehet szerződést kötni olyan emberekkel, akiknek tartozása van az önkormányzat felé, illetve azokkal sem, akik jogcím nélkül laknak egy lakásban. Ezzel a rendelettel a Józsefvárosi Önkormányzat megfosztja minden reménytől azokat a lakókat, akiknek a megélhetése – akár rövid időszakra is – veszélybe kerül. A kilakoltatással a józsefvárosi önkormányzat nem oldotta meg a lakás helyzetét, csupán eltolta magáról a felelősséget.

A mai élőlánc során tíz embert állítottak elő, közülük hatot bilincsben vittek el.. Tekintettel arra, hogy az aktivisták szabálysértést követtek el és csak passzív ellenállást tanúsítottak, a bilincselés aránytalan volt, ami ellen a csoport kifogást fog emelni.

false

Józsefvárosban közel 5000 önkormányzati lakás van, amelyeknek mindössze 9 százalékát adják ki szociális alapon, és közel 300 lakás üres. A kerület évente több mint 14 millió forintot költ az üresen álló lakások fenntartására. 2014. január 1. és 2015. július 1. között összesen 454 végrehajtási eljárást és 305 lakáskiürítési eljárást indítottak a kerületben, ami több száz családot sodort a hajléktalanság veszélyébe.

A Város Mindenkié a Magyar Szegénységellenes Hálózattal közösen szombaton 11 órakor rendezi meg az 5. Üres Lakások Menetét és tüntetést a méltó megélhetésért, a felelős és szociális lakáspolitikáért, az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen. A tüntetés a Mátyás téren kezdődik, szombaton 11 órakor.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.