Viccnek durva: az MTI szerint Tiborcz István nem közszereplő

  • Urfi Péter
  • 2015.10.14 20:22

Belpol

Az MSZP közleményben reagált volna tegnapi cikkünkre Orbán Ráhel és férje festményvásárlásáról. De az állami hírügynökség megvédi T. István személyiségi jogait. Bármi áron.

Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt követeli, hogy „induljon vagyonosodási vizsgálat a gyanús körülmények között milliárdossá lett Tiborcz István ellen”.

Mindent az embereknek!

Az apropót tegnapi cikkünk szolgáltatta, amelyben beszámoltunk róla, hogy Tiborcz István – oldalán Orbán Ráhellel – két értékes festményt vásárolt egy aukción. Bangóné ezt a hírt példás kreativitással kapcsolta össze az MSZP legújabb kampányfegyverével, a magasabb bérek követelésével: „Felháborítónak tartjuk, hogy az Orbán-kormány csak nyomorúságos fizetést ad az embereknek, miközben a közpénzekbe nyúlkáló miniszterelnök veje 7 millió forintot költött két festmény megvásárlására.” A továbbiakban a szocialista politikus hangot ad véleményének, miszerint inkább az embereknek kéne adni a pénzt, továbbá kifejti, kinek mekkora fizetést kéne kapnia az állami és a versenyszférában.

Orbán Ráhel és Tiborcz István

Közszereplés közben (2013)

MTI Fotó: Burger Barna

Ezzel önmagában nem is foglalkoznánk, a közlemény attól vált érdekessé, hogy az MTI megtagadta annak közlését. A szokatlan döntést a szocialista képviselőnek küldött levélben azzal indokolták, hogy a hozzájuk érkező hírek közzététele „nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével, különös tekintettel a közszereplőnek nem minősülő személyek személyiségi jogaira; nem vonatkozhat természetes személyre, kivéve a személyében érintett reagálását.”

Amiből kétségkívül adódik a következtetés, hogy a Magyar Távirati Iroda szerint Tiborcz István nem közszereplő. Forradalmi gondolat.

Gyávák menedéke

„Magyarországon a bátorság terén kihívásokkal küzdő közszereplők akár a tárgyalóteremig és a józan ész határáig is elmennek, hogy bizonyítsák: ők márpedig nem közszereplők” – írtuk idén májusban Habony Árpádról szóló cikkünkben. Ott szépen sorra vettük, milyen jogszabályok és bírósági döntések lehetnek iránymutatóak, amikor el akarjuk dönteni, ki a közszereplő. Tettük mindezt abból az alkalomból, hogy az ORFK megtagadta a válaszadást arra az egyszerű kérdésre, hogy megbírságolták-e Habony Árpádot – azért, mert szerintük nem közszereplő. És hogy miért nem az? Nos, azért nem, mert ők megkérdezték a Belügyminisztérium sajtósát (nem vicc!), aki gyorsan eldöntötte ezt a bonyolult jogi kérdést, amelynek értelmezését több évtizedes bírói gyakorlat alakítja, és amelyen a magyar közélet évek óta rágódott.

Szép próbálkozás volt, de sajnos azóta a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy Habony Árpád közszereplő. Most az állami hírügynökség gondolta úgy, hogy jogosult dönteni ebben a kérdésben.

Ki sérti meg T. István jogait?

Azzal az eshetőséggel nem is foglalkoznánk, hogy az MTI esetleg azt az Orbán Ráhelt sem tartja közszereplőnek, aki számtalan országos jelentőségű politikai rendezvényen vett részt önszántából, nyilatkozott a köztévének, sőt egy esetben még MTI-közleményt is kiadott. De ez a felvetés Tiborcz István esetében is csak kicsivel kevésbé abszurd.

A miniszterelnök vejének (ma már: egykori) cége milliárdos közbeszerzéseket nyert, amelyek ügyében a magyar rendőrség és az Európai Csalásellenes Hivatal is nyomoz. Bámulatos ütemű gyarapodása a magyar politika egyik fontos kérdése, amiről a maga módján a közmédia is rendre tudósít. Az MTI hírfolyamában a legutóbb a Demokratikus Koalíció közleményében bukkant fel a neve egy fergeteges szóvicc keretében: „A gazdák kizárását szolgálja az is, hogy a földek érdemi részét árverésen adják el. Képzeljük el azt az árverést, ahol Tiborcra rálicitál Orbán veje, Tiborcz István.”

Az MTI képének részlete

Parlament, 2014 – itt már nem nevesítették

Fotó: MTI

Ezen túl Tiborcz István a legnagyobb példányszámú bulvárlap címoldalán épp úgy megfordult, mint a Parlamentben, a Fidesz kampányrendezvényein és más médiaeseményeken. Nemcsak Orbán Viktor közölt róla egy halom képet hivatalos Facebook-oldalán, hanem maga az MTI is. Nem csak az esküvője zajlott az egész ország előtt, de még azt is tudjuk – méghozzá egyenesen Magyarország miniszterelnökétől –, hogyan kérte meg jövendőbelije kezét, vagy hogy mit ettek és mire táncoltak a lagziján. Még arról is a Fidesz kommunikációs stábja döntött, hol jelenjenek meg az esküvői fotói. Nincs okunk feltételezni, hogy mindez az ő akarata ellenében vagy a tudta nélkül történt. Nem is tiltakozott miatta soha.

Az MTI szereptévesztésben van. Az érvelése komolyan vehetetlen, de nem vicces.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.