Energiacsúcs összehívására szólítják fel a kormányt polgármesterek

  • MTI
  • 2022. október 9.

Belpol

Nyílt levélben hívja párbeszédre a kormányt több település polgármestere. A cél egy energiacsúcs összehívása.

Nyílt levélben szólítja fel több település polgármestere Orbán Viktort miniszterelnököt, hogy hívja össze a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcsot és kezdjen azonnali párbeszédet a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel.

 A nyílt levél szerint a magyar települések veszélybe kerültek, és az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmaradásának biztosításához elkerülhetetlen a kormány azonnali cselekvése. Az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget, mert miközben a falvak és városok a működőképességük fenntartásáért küzdenek, egyre többen kérnek szociális támogatást az önkormányzatoktól.

Egyetlen polgármester sem akar intézményeket bezárni, mindent megtesznek az alapvető közszolgáltatások működtetéséért. A nemzeti energiacsúcs alkalom és lehetőség arra a levél szerint, hogy megoldási javaslatok kerüljenek az asztalra, hiszen miközben a kormány tárgyal az egyházi iskolák támogatásáról,  "az önkormányzati bölcsődék és óvodák fenntartásáról eddig nem volt hajlandó egyeztetni".

 A települések támogatásának forrása lehet "az önkormányzatoktól elvont adóbevétel visszaadása éppúgy, mint a megemelkedett energiaárak miatt keletkezett költségvetési többletbevétel". Tárgyalást kezdeményeznek a levelet aláíró polgármesterek arról is, hogy "a Paksi Atomerőmű által 12 forintért megtermelt áramot az önkormányzatok ne 400 forintnál is magasabb áron kapják"., megendedhetetlen ugyanis, hogy egy állami tulajdonú cég a települések kárára nyerészkedjen.

A levelet Budapest főpolgármestere mellett Baja, Balmazújváros, Budakalász, Budaörs, Érd, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Kazincbarcika, Nyírbátor, Pécs, Pomáz, Salgótarján, Tatabánya, Szeged, Szentendre, Szombathely és Vác polgármestere jegyzi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk