Enyhítette a bíróság az elkordonozott képek miatt tiltakozó diák büntetését

  • narancs.hu
  • 2024. március 6.

Belpol

Perlaki-Borsos Noel tavaly novemberben demonstratív tárlatlátogatást tett társaival a Néprajzi Múzeumban.

Eltörölte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Perlaki-Borsos Noel diákaktivista 80 ezer forintos pénzbüntetését, amelyet a BRFK szabott ki rá bejelentés nélkül szervezett gyűlés szabálysértése miatt. A fiatal büntetését figyelmeztetésre enyhítették – tudósít a 444.hu.

A szabálysértési eljárást azért indították, mert Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront (EDF) tagja 15-20 társával együtt 2023. november 16-án tiltakozni ment a Néprajzi Múzeum kiállítására, amelynek egy részét elkordonozták a 18 év alatti látogatók elől

A tiltakozást megelőzően az EDF a múzeum főigazgatójának és biztonsági szolgálatának emailben jelezte, hogy másnap a múzeumot meglátogatják, de e jelzésére nem kaptak választ.

Eredeti céljuk az volt, hogy a főigazgatóval, Kemecsi Lajossal beszélhessenek, aki szerintük a kordonok felállításával a fiatalok művelődéshez való jogát korlátozta.

Mivel a főigazgatót nem találták a helyszínen, a diákok jegyet váltottak a kiállításra. A fiatalok bementek a kiállítótérbe, majd a 18 év felettiek a kordonon belül, a kiskorúak pedig azon kívül állva csöndben feltartanak a kultúra szabadságáról szóló papírlapokat és egy nagyobb transzparenst. Az akció miatt helyben sem a teremőrök, sem a többi látogató nem tett megjegyzést, a diákok ezután békésen elhagyták a helyszínt. A BRFK később hivatalból indított szabálysértési eljárást Perlaki-Borsos Noel, mint a gyűlés szervezője ellen.

A diákot Nehéz-Posony Kata, a TASZ ügyvédje védte a tárgyaláson; azt kérték a bíróságtól, hogy az eljárást szabálysértés hiányában szüntessék meg. Érvelésüknek egyik pontja az volt, hogy a vonatkozó jogszabály a magánszférát hivatott védeni, amikor a nem közterületnek minősülő területen a tulajdonos engedélyéhez köti a gyűléseket. Egy múzeumnak viszont nincs magánszférája, így a törvény rendelkezésének a célja nem valósul meg. Az ügyvéd nehezményezte azt is, hogy a BRFK ebben az esetben hivatalból megindította a szabálysértési eljárást, annak ellenére, hogy az intézmény nem tett bejelentést az akció ellen, máskor viszont nem ugranak ilyen lendülettel nyilvánvaló szabálysértésekre. Az ügyvéd arról is beszélt, hogy a szabálysértés törvényi definíció szerint társadalomra veszélyes cselekedet, a diákok viszont nem veszélyeztettek senkit.

„Melyiknek van nagyobb társadalmi veszélyessége? Hogyha néhány diák békésen, a házirendet betartva, a jegyet megvásárolva kifejezi a véleményét, vagy annak, hogyha őt és a hozzá hasonló aktív állampolgárokat a rendszer elhallgattatja azzal, hogy szabálysértési bírságot szab ki rá?”

- kérdezte az ügyvéd.

A rendőrség képviselője nem vitatta a gyűlés békés jellegét, viszont mivel a gyűlés tényét a diák és védője is elismerte, helyesnek tartotta a szabálysértési hatóság mérlegelését és arányosnak a kiszabott büntetést.

„Amikor az oktatásért szóltunk, akkor kirúgták a tanárainkat. Amikor azért szóltunk, hogy ne rúgják ki a tanárainkat, akkor egy bosszútörvényt hoztak, amikor azért szólunk, hogy ne cenzúrázzanak, akkor én állok itt, és nem pedig az, aki cenzúrázott”

- mondta a diákaktivista az utolsó szó jogán.

A PKKB a szabálysértést helybenhagyta, a BRFK által kiszabott büntetést az enyhítő körülmények túlsúlya - köztük, hogy a fiú még középiskolába jár, és nincs saját jövedelme - miatt módosította figyelmeztetésre. Az ítélet ellen nem lehet fellebbezni, a döntés a mai nappal jogerőre emelkedett. 

A kormány "konzultációs" kampányáról és az erre reagáló EDF-es ívgyűjtő akcióról Perlaki-Boros Noel tavaly decemberben nyilatkozott a Narancs.hu-nak:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk