Erősödött a Fidesz, de az ellenzéki közös lista még mindig népszerűbb

  • narancs.hu
  • 2021. április 22.

Belpol

Közzétette márciusi közvéleménykutatási adatait a Závecz Research.

A piac- és társadalomkutató intézet március 2-11. között végzett felmérést 1000 fő 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár között. Mint írják „A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.”

A felmérés eredménye annak a folyamatnak a folytatódását mutatja, ami az év elején megindult, tudniillik, hogy a Fidesz elmozdult a decemberi mélypontról, az akkori 30 százalék után februárban 31, most 33 százalékra nőtt a tábora a teljes népességen belül. A Fidesz mellett a Jobbik is erősödni tudott, tavaly év végén 7, egy hónappal ezelőtt 9 százalékon állt, most 11 százalékon. A Jobbik elnökével nemrég hosszan beszéltünk a párt helyzetéről és az ellenzéki összefogás alakulásáról.

A Závecz Research adatai szerint a DK februárban a választókorúak 10 százalékára számíthatott, ezúttal 11 százalékra. A DK és a Jobbik tehát holtversenyben az ellenzéki oldal legerősebb pártjai, mögöttük a Momentum áll, az előző hónapokéval azonos, 6 százalékos táborral. Az MSZP támogatottsága nem változott, ezúttal is 5 százalékot kapott. Az LMP és a Mi Hazánk azonos, 2-2 százalékot ért el, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot. A választók is nagyobb aktivitást mutattak márciusban, a februári 32 százalékról 27 százalékra csökkent azok aránya, akiknek nincsen kedvelt pártjuk.

 

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 46 százalékos, a második helyen a DK áll, 16 százalékkal. A Jobbik a sorban a harmadik, az aktív szavazók 14 százalékára számíthat, a Momentum 9 százalékra. Az MSZP 7 százalékos a biztos pártválasztók körében, a Mi Hazánk 3 százalékos: Az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékot kapott az elkötelezett szavazói körtől, a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot.

Mint írják, a hat együttműködő ellenzéki párt és a Fidesz KDNP versengése rendkívül szoros, egy hajszállal az előbbi listája előbbi vezet: 37 illetve 36 százalékon állnak.

Az utóbbi időben valamivel szűkült az ellenzék előnye, decemberben 4, a múlt hónapban 2 százalékponttal volt több támogatója, mint a kormánypártoknak. Az érintett ellenzéki pártok szavazóinak 95 százaléka a közös listára is voksolna. A lemorzsolódók aránya a teljes népesség arányában 2 százalék, az újonnan érkezőké 3 százalék s így a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája 37 százalékot kapna, egy százalékponttal többet, mint az összeadott támogatottságuk (ez nagyjából 80 ezre bővülést jelent).

A biztos választók körében, csakúgy, mint a múlt hónapban az ellenzéki közös lista 50 százalékon áll, a kormánypártoké 47 százalékon.

A felmérés azt mutatja, hogy a 40 év alatti és a negyvenes-ötvenes korosztályok körében egy kicsivel az ellenzék áll jobban (37-34 illetve 37-35 százalékokkal), míg a 60 év felettiek között a Fidesz-KDNP listának van némi előnye (39 százalékot kapna, míg az ellenzék 37-et).

Az iskolázottság sokkal nagyobb mértékben befolyásolja a listaválasztásokat, mint az életkor. A legfeljebb alapfokú végzettségűek és az érettségizettek körében valamivel a kormánypártok erősebbek (37-34-re illetve 40-36-ra vezetnek), míg a szakmunkás képzettségűeknél és a diplomásoknál egyértelmű ez ellenzék előnye (37-30 illetve 44-33 a százalékos támogatottsági arányok).

A fővárosban a hatpárti ellenzéknek másfészer több szavazója van, mint a Fidesznek (49%-33%). A megyeszékhelyek kategóriájában összességében kiegyenlítettek az erőviszonyok, az ellenzéknek 37, a kormánypártoknak 36 százaléka van. A közepes és kisebb vidéki városokban a Fidesz az erősebb – 38 százalékon áll, míg kihívója 33 százalékos. A falvakban ezúttal a korábbiaknál szorosabb a verseny, az ellenzék 36 százalékos, míg a Fidesz-KDNP listája 35 százalékon áll.

Figyelmébe ajánljuk