Erőszak? Ugyan már! Könnyű tavaszi csábítás… – A Tv2 megmagyarázta

  • narancs.hu
  • 2015. április 27.

Belpol

Viccnek is szégyenletes közleményben reagált a Tv2 az Éden Hotel c. valóságshow problémás részével kapcsolatban megjelent sajtókifogásokra. Nem zaklatás, széptevés – értitek, nők?

Mitagadás, mi is azt írtuk (a Narancsblog posztját itt olvashatják), hogy az adott ágyjelenet simán belefér a nemi erőszak kategóriájába, s bőven kimeríti a szexuális zaklatást. Ebbéli véleményünket természetesen az arcpirító közlemény után is fenntartjuk.

Arra pedig még fogadtunk is volna, hogy a kereskedelmi csatorna nem tekinti erőszaknak, ha – mivel a játékszabályok miatt egy férfinak és egy nőnek egy ágyban kell aludniuk – a férfinak olyasmihez támad kedve, amit a nő nem akar, de érvényesítve akaratát, a férfi mégiscsak megkapja, amire vágyik. Tán a legszolidabb részleteknél maradva, akkor is benyúl a nő bugyijába, ha az egyértelműen nem akarja, és így tovább…

A csatorna két extra videót is közzétett, hogy igazolják: nem erőszak, hanem „csábítás” tanúi lehettek a nézők. Az egyik videó az eset hosszabb verziója, míg a másik egy kínos magyarázkodás a nehéz helyzetbe került lánytól, aki játékostársainak épp azt ecseteli, hogy nem történt erőszak, és „aki mást állít, az kiforgatja a szavait”. Ahhoz képest, hogy az ominózus éjszaka után a lány először még zaklatottan, sírva nyilatkozott a történtekről, mondjuk elég nagyot fordult vele a világ. Vajon miért? Minek a hatására?

Mindebből csak annyi következik, hogy a Tv2-nél nem számít sem morál, sem jó ízlés, a felelősségre vonás szükségtelen, a szakmaiság pedig sokféleképpen értelmezhető.
Ehhez elég a 40 perces „csábítás” elejét, azt a 3-4 percet megnézni. Vajon ebből mennyire egyértelmű, hogy akarta-e mindazt a Nóri nevű nő, ami az éjszaka során történt vele, vagy pedig nem akarta. Figyelem, lehet tanulni, így csábít a magyar: „Két opció van, vagy kiverem magamnak, és rád verem, vagy kivered nekem, és elmegyek a földre.”

Szegény, hülye Jávor Pál, mit tudott ő a valóságról, a Tv2-nél ilyen az udvarlás.

Arra azért továbbra is kíváncsiak lennénk, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mi a fenéért nézi az ilyesmit ölbe tett kézzel? Miért lehet Magyarországon bármely médiumnak propagálni és relativizálni a nők elleni erőszakot mindenféle következmények nélkül?

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.