Így csúfolta meg a Fidesz 23-án a demokráciát

Röhög a Ház, dühöng az utca

  • - rpd -
  • - vgy -
  • 2011. december 24.

Belpol

A kormánypárti honatyák úgy viselkedtek ma a Házban, mintha az alakuló ülés óta ki sem tették volna a lábukat a Kossuth téri épületből, a délutáni tüntetők pedig mintha megérezték volna, hogy ez a helyzet. „Gyertek ki, gyertek ki!” – biztatták választott képviselőiket. Hiába.

A Parlament folyosóin nyoma sincs már délelőtt tizenegy óra tájékán annak, ami a kapuknál történt és történik éppen; annak, hogy az LMP-blokád szervezőfrakcióját jóformán tokkal-vonóval (aktivista segítőikkel) együtt elvitték. Mesterházy Attilát, aki a plenáris ülés elején ügyrendi kérdésben szót kér, és a zárószavazás halasztását javasolja a stabilitási törvény, valamint a jegybanktörvény ügyében, a jelenlévők nemes egyszerűséggel leugatják – végigordítják, amit mond. Amúgy a házbizottság megelőző ülésén is előadta a javaslatát, és a plenárison is tett egy kísérletet, de itt már nem is foglalkoztak vele. A Fidesz–KDNP-t nem riasztja a csőd veszélye, amelyre Mesterházy hivatkozik. A szocialista frakció a következő percekben éles sípolás és piros lapok felmutatásának kíséretében hagyja el a termet, a Fidesz–KDNP derűsen integet utánuk. „Köszönjük képviselőtársainknak, hogy lehetővé teszik a munka nyugodt folytatását” – búcsúzik az ülést vezető Balczó Zoltán. A folyosón még elérjük Lamperth Mónikát, aki elmondja, ők az utolsó pillanatot is ki akarták használni, hogy lebeszéljék a kormánypártokat mai programjukról, ezért vonulnak ki csak most, de ő ennek ellenére teljes mértékben szolidáris az LMP akciójával, és vérlázítónak tartja, hogy a képviselőket elvitték (fél órán belül őt is elviszik rendőrségi intézkedés akadályozásáért). A parlamenti munka legodaadóbb hívének, az utcai ellenzékiség legkövetkezetesebb ellenfelének a Jobbik bizonyul: ők nem egyszerűen maradnak, de Z. Kárpát Dániel állítólag egyenesen sürgeti zárt körben a karhatalmi intézkedést, amit végül meg is kap.


Fotó: Németh Dani

Gaudi Nagy Tamásban azonban felülkerekedik a jogvédő, és segíteni próbál, amiért frakciótársai forrásaink szerint kissé megorrolnak rá. A folyosón próbálunk szóba elegyedni a magukra maradt képviselőkkel. Elsőnek Hoffmann Rózsa ereszkedik szóba velünk, a házszabály tervezett módosításáról és a választójogi törvényről faggatjuk. Úgy véli, ilyen nehéz időkben fontos minél gyorsabban dönteni: van úgy, hogy nincs idő vitára, és a választójogi törvényben sem lát semmi kivetnivalót. Az LMP tiltakozása szerinte belefér a demokráciába (szó szerint ugyanezt mondta Pokorni Zoltánnak a köznevelési törvényre leadott ellenszavazatáról is pár napja), csak azt nehezményezi, hogy akadályozták a bejutásban. A rendőri fellépésről nem kíván nyilatkozni, mert bokros teendői miatt nem tudta követni az ügyet – ez mindent elmond arról, mi történik a Házban. Elvitt képviselőtársaik egyáltalán nem érdeklik a Fidesz-KDNP-frakciót, ellenkezőleg, élvezik a családias légkört. Azzal, hogy se az index újságírói, se az ellenzéki frakciók nincsenek jelen, a Ház méltósága úgyszólván helyreállt – magyarán az Országgyűlés végre a kétharmad privát játszóterévé válhatott.

Csengő kacajok háza

Pokorni aránylag a legtisztességesebb: nincs képe megvédeni a házszabály-módosítást és a választójogi törvényt, ezekről nem nyilatkozik, ahogy a parlamenten kívül történtekről sincs véleménye. Farkas Flórián sem beszél velünk, de ő Pokornival szemben büszkén, öntudatosan véleménytelen, harmadik visszakérdezésünkre szinte üvölti, hogy nem nyilatkozik. Úgy tűnik, nem szereti, ha politikai kérdésekkel zavarja a nyilvánosság. Michl József úgy látja, hogy semmi gond nincs a házszabály-módosítással, így is, úgy is a parlament szavaz végül, ott meg a nép akaratából kétharmad van. Különben is, az ellenzék is adhat majd be zárószavazás előtt módosítókat, úgyhogy igazán nem érti, mi bajuk van. Egyes kormánypárti képviselők derülten figyelik az ablakból a leláncolt LMP-s képviselők és a rendőrök tusakodását. Rogán Antal feltűnően laza és jókedvű, Révész Máriusszal és Láng Zsolttal röhögcsélnek a termen kívül. Amikor a folyosón valaki elkurjantja magát, hogy "szavazás", a szünet alatt a büfében ragadt képviselők szó szerint futva iszkolnak a terem legközelebbi bejáratához. Csöngettek.

Papcsák Ferencet figyeljük, amint olvas (ha jól láttuk, egy Demokratát egy Népszavával egyensúlyoz), aztán elmerül a tabletjében. Néha, a név szerinti szavazásoknál felnéz egy pillanatra „igent” kiabálni – a jelek szerint időben átfutotta a tegnap hajnalban betolt ötszáz módosítóindítvány vonatkozó elemeit. A név szerinti szavazások idején, amelyek funkciója elvileg az volna, hogy szembesítsék a képviselőket súlyos felelősségükkel, különösen önfeledten kvaterkáznak a Fidesz és a KDNP frakció tagjai – derűjükből, melyet valóban a jól végzett munka tudata táplál, még arra is futja, hogy vicceket csináljanak. Amikor Gyurcsány Ferenc nevéhez érünk, valaki felkiált, hogy „letartóztatva”, mire kitör a taps. A következő alkalommal azt tréfálkozzák az urak, hogy „börtönben” – önfeledt kacaj. A hangulat akkor hág a tetőfokára, amikor a levezető elnök több ízben Novák Ödönnek szólítja Novák Elődöt: Hoffmann Rózsika úgy örül, hogy még tapsikol is hozzá. Röhög az egész osztály. Novák az Országgyűlés méltóságának emeléséhez azon „izraeli bank” felemlegetésével járul hozzá, ahol a diplomával nem rendelkező Németh Lászlóné miniszterjelölt gyakorlatot szerzett, majd a tőle szokatlanul visszafogott és áttételes zsidózás után pontos érvekkel kritizálja a választójogi törvényt, amíg belé nem fojtják a szót. Mesés életkép: a jobbikosok védik a demokratikus intézményrendszer maradékát a Fidesztől. Reklamálják azt is, hogy a Költségvetési Tanács megvétózhatja a legfőbb népképviseleti szerv által jóváhagyott éves költségvetéseket, de ez sem érdekel senkit.

A legmeghittebb pillanatot mégis a Ház szívében, az egyik ülésterem melletti WC-ben sikerül elkapnunk, ahol Pálffy István kissé zavartan lép oda Matolcsy Györgyhöz, majd némiképp szabadkozva, mert, mint mondja, a politika nem az érzelmek terepe, gratulál a gazdasági miniszternek, hogy ilyen szépen és bátran „csinálta végig” az elmúlt időszakot. Matolcsy is férfias szeméremmel hatódik meg, aztán a pillanat szinte túlzott intimitásából kilépve boldog karácsonyt kívánnak egymásnak. Mi meg hasonlóan szép sikerekben és meghitt pillanatokban gazdag új esztendőt – magunkban – mindkettejüknek. És ez nem valami vicc, esetleg perverz jelenet a South Parkból, netán képmutatás vagy cinizmus – a WC igazán nem az a hely, ahol ilyesmire szükség volna. Tényleg így gondolják: szerintük szép volt, amit idén összehoztak.

A talpasok tekintélyes részének meg mintha fogalma sem lenne semmiről, bár az is igaz, hogy főleg kereszténydemokratákkal beszéltünk, és ebből nem szép dolog általánosítani. Van azért, ami aggasztja a képviselőket: az, hogy mikorra lehet lezavarni az összes szavazást. De mielőtt kitörne a pánik, és lazulni kezdene a frakciófegyelem, Kósa Lajos megnyugtatja a közelében állókat, hogy szerinte legkésőbb hatkor már haza lehet majd menni. Nehéz szívvel veszünk búcsút a Háztól, kevés ilyen valószínűtlen élményben volt részünk életünk során.


Fotó: Németh Dani

Kint a téren viszont a benti békés alkotómunkának nyoma sincs: a düh uralkodik. A tömeget feltüzelte az LMP bátor és kreatív akciója és a velük vállalt szocialista szolidaritás. Kukorelly Endre, aki délelőtt szinte egymaga tartotta vissza percekig a kocsisort a Lánchíd felőli kocsibejárónál, lendületes, szenvedélyes beszédet tart arról, hogy a 70-es, 80-as évek díszletei épülnek ki körülöttünk újra. A beszédek aranyfedezete a reggeli kiállás – az pedig, hogy még mindig vannak, akik nem jöttek ki a Gyorskocsi utcából, csak tovább tüzeli a tömeget. Kaufer Virág kemény, Karácsony Gergely kedves és okos, Schiffer András pedig megtartja élete legjobb beszédét, melynek legpontosabb mondata talán az, hogy Orbán Viktor uralkodni akar, mert kormányozni nem képes. Valóban a következő hetek adják meg a választ arra, hogy létezik-e töketlen, kétbalkezes kreténdiktatúra. Azt mindannyian hangsúlyozzák, hogy nem szabad elfelejteni, milyen politikai csalódások vezettek ahhoz, hogy korlátlan hatalommal ruházták fel a magyarok a demokrácia ellenségeit. A legszebb, hogy a tömeg szinte egyszerre lélegzik: mindenki beszélgetni akar mindenkivel, és percek alatt egymás ismerőseivé válnak a résztvevők – figyelnek egymásra, mert tudják, sok közös dolguk van még. Szóval afféle első, ismerkedő randi ez, ahol a közösen skandált „Nem félünk!” leginkább egymás bátorítására szolgál.

A színpadon pedig egymásra talál a Szolidaritás és az LMP. Székely Tamás és Árok Kornél talán még nyersebb, mint az ökopárt szónokai. A közönséget lelkesíti az LMP bekeményedése, akik a mai nappal fontos csatát nyertek, átvették – átmenetileg legalábbis mindenképp – a kezdeményezést az ellenzéki térfélen. Amikor a tüntetők egy-egy fordulatot nem éreznek elég gorombának, az „Orbán, takarodj!” ütemes skandálásával kárpótolják magukat. Haza sem lehet küldeni a jól láthatóan többnyire középosztálybeli, decens hölgyeket és urakat: a több ezer emberből több száz megy még át a Parlamenthez válogatott szitkokat ordítani abban a kétségbeesett reményben, hogy az elvarázsolt kastély titokzatos lakóihoz is behallatszik talán.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.