Etikai vizsgálatot kér Tóth Csaba ügyében Jakab Péter

  • 2021. szeptember 19.

Belpol

A Jobbik elnöke egy félmilliárdot érő, alapítványi tulajdonba rejtett gyártelep miatt kéri az Országos Előválasztási Bizottság fellépését.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje arra kéri az Országos Előválasztási Bizottságot, hogy vizsgálja meg, indulhat-e Tóth Csaba, zuglói MSZP-s képviselő az előválasztáson – írja a 444.hu. Tóthot az MSZP, a DK és a Párbeszéd mellett a Jobbik is támogatja, ellenfele, Hadházy Ákos azonban két napja dokumentumokat mutatott be arról, hogy a szocialista képviselőnek titkolt befolyása lehett egy budafoki gyártelep felett.

„Zuglóban jó néhány kritikát kaptam azért, amiért az MSZP és a Párbeszéd jelöltjét, Tóth Csabát támogatom, noha Hadházy Ákos szerint Tóth Csaba korrupt. Számtalanszor elmondtam, sejtetésre nem adok. Most azonban Hadházy Ákos levélben keresett meg engem és Karácsony Gergelyt, melyben arról ír, hogy immár bizonyítani is tudja az állításait. Vallom, hogy a bűnnek nincs színe, csak elkövetője. A korrupciót sehol nem tűrhetjük meg, ezért az igazság kiderítése érdekében ma etikai vizsgálatot kezdeményeztem Tóth Csaba ellen. (...) Nekem ugyanis nem elég a kormányváltás. Rendszerváltásra van szükség!” - áll Jakab Péter közleményében.

Szóba került a tévés vitában is

Az említett dokumentumokat Hadházy Ákos oldalára is feltöltötte, a téma pedig előkerült a Hadházy és Tóth zuglói tévében tartott képviselőjelölti vitáján is.

A feszült hangulatú beszélgetés során Hadházy arról az alapítványról kérdezte Tóth Csabát, amit a szocialista képviselő bizalmasai hoztak létre 2012-ben Zalaegerszegen. Tóth igyekezett elintézni annyival, mindehhez semmi köze, és próbálta elterelni a szót, pedig az Első Lépés Inkubátorház Alapítvánnyal egy olyan 26 ezer négyzetméteres gyártelepet vettek meg, amire később Tóth Csaba cégének jegyeztek be vételi jogot.

Körbehitelezés után Tóth került helyzetbe

A Hadházy Ákos által ismertetett, rendkívül szövevényes ügy lényege, hogy a XXII. kerületi gyártelepre 2012-ben egy bizonyos Tóth Csaba értékbecslést rendelt meg. Szintén 2012-ben, százezer forintos kezdőtőkével hozták létre a zalaegerszegi bejegyzésű Első Lépés Inkubátorház Alapítványt is, melynek alapítói így vagy úgy, de kapcsolatban állnak a zuglói önkormányzattal. Az alapítvány tisztségviselői 2012 óta: Funtig Zoltán ügyvéd, aki egyebek mellett onnan lehet ismerős, hogy az ő ügyvédi irodáját bízta meg Zugló a parkolási bírságok beszedésével - mutat rá Hadházy - Hajdú Flórián, zuglói alpolgármester; és Békefi László ügyvéd, akit Zugló átláthatósági biztosának neveztek ki.

Az alapítvány 2013-ban megvette a budafoki gyártelepet, majd az ingatlan itt megtekinthető tulajdonlapjára 111 millió forint jelzálogot és vételi jogot jegyeztek be Funting Zoltán cége, az Employers Consulting Kft. javára. 2013-ban ugyanakkor Tóth Csaba cége, a Tigris-1993 Kft. ugyanekkora értékben, 111 millió forintos kölcsönt adott valakinek a céges beszámoló szerint.

2016-ban törölték az Employers Consulting bejegyzéseit és ugyancsak 111 millió jelzálogot és vételi jogot jegyeztek be a Tigris-1993 Kft javára a gyártelep tulajdoni lapján.  Ez azt jelenti, hogy a Tóth-féle Tigris Kft bármikor, egy egyoldalú nyilatkozattal megszerezheti az értékes ingatlant - és a jelek szerint ők adtak kölcsönt az Employers Consultingnak is, ami aztán ugyanekkora összegű kölcsönt adott az alapítványnak . Tóthnak ugyanakkor nem kell vagyonnyilatkozatában szerepeltetnie a kérdéses gyártelepet, tekintve, hogy cége még nem vásárolta meg azt.

De ennek nincs köze az önkormányzathoz

Mint a 444.hu felidézi, a Zugló Tv-ben zajló vitában többször visszatért a gyártelep ügye, amiről az MSZP-s képviselő sokadik nekifutásra annyit mondott el, hogy az elmúlt 20 évben valóban komoly ingatlanportfólió jött össze a cégénél, „de ennek semmi köze az én képviselői munkámhoz és semmi köze Zuglóhoz. Akkor lenne igaza, ha nekem bármi módon lenne az önkormányzathoz vagy bármilyen állami céghez kötődésem, megbízásunk, megrendelésünk, és abból bármit kerestünk volna. Tehát azt a szememre vetni, hogy esetleg a piacon bármilyen ingatlanügyletekkel foglalkozik bárkinek a cége, semmi köze ehhez. Hogy kerül a csizma az asztalra?”

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk