Így próbálják segíteni a kerületek a bajba jutott vendéglátósokat

  • narancs.hu
  • 2021. február 4.

Belpol

Terézvárosban például több mint 160 vállalkozás kért segítséget a járvány alatt. 

 

Egyre elégedetlenebbek a vendéglátásban dolgozók, miután a járvány miatti vészhelyzet miatt lassan harmadik hónapja nem fogadhatnak vendégeket egységeikben. Az érvényben lévő gyülekezési tilalom ellenére vasárnap és hétfőn is tartottak tüntetést a Hősök terén a terheik és a korlátozások enyhítéséért, miközben a kormány az eddiginél is szigorúbban szankcionálja azokat, akik mégis kinyitnának. Bár a kormány 50 százalékos bértámogatást ígért a vendéglátósoknak, illetve ennek kiterjesztését januárra is, ezzel sem tudott mindenki élni, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének január végi közleménye szerint pedig tagjaik 90 százaléka még a novemberi bértámogatást sem kapta meg.    

A bérleti díjakat ugyanakkor sok esetben - hacsak nem saját, vagy magáncégtől bérelt ingatlanban működnek - a helyi önkormányzatoknak fizetik a vendéglátósok, így körbekérdeztünk a leginkább érintett kerületeknél, hogy saját hatáskörben milyen intézkedésekkel próbálják segíteni a szektort. Miközben a forráshiányos, és bevételeik egy részétől a kormány által megfosztott önkormányzatok maguk is azzal egyensúlyoznak, hogy mi nem okoz olyan mértékű bevételkiesést, amit ne tudnának még kigazdálkodni, a válaszokból az derült ki, hogy

a kerületek leginkább az önkormányzati helyiségek, vagy a közterületek bérleti és használati díjainak elengedésével vagy befagyasztásával próbálnak segíteni,

ennek mértéke azonban változó.

Ebből a szempontból az általunk megkérdezett önkormányzatok közül a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette Belváros a legkevésbé megengedő. Az V. kerületi önkormányzat közlése szerint ugyanis itt csak az évente szokásos bérletidíj-emeléstől tekintett el az önkormányzat. Mint írták, az infláció mértékével emelték volna a díjakat, de tavaly március 1-től eltekintettek a 3,4 százalékos áremelkedéstől.

Az immáron DK-s Kiss László vezette III. és az MSZP-s Tóth József vezette XIII. kerület

egyedi mérlegelés alapján dönt a bérleti díjak elengedéséről.

A III. kerületi önkormányzat kérdésünkre azt közölte, hogy minden hozzájuk kérelemmel forduló, helyzetét megfelelő indokolással alátámasztó bérlő ügyét egyedileg bírálják el, és „az ügytípustól függően 25 százalék és 100 százalék között csökkentjük a bérleti vagy közterület-használati díjakat a pandémiás időszak idejére”.

A XIII. kerület tavaly márciusban döntött a könnyítésekről, eszerint a kérelmet benyújtóknak 2020. március, április, május hónapokra csak a bérleti/használati díj 10-10-10 százalékát kellett befizetnie, a fennmaradó teljes részt pedig részletekben törleszteni júliustól decemberig. A XIII. Kerületi Közszolgáltató azt is közölte, hogy a kerületben a járvány tavaszi hullámában összesen 42 vendéglátást végző partner részesült a díjfizetési könnyítésben, a „járvány második hullámának kezdete óta, díjfizetési könnyítés ügyében érkezett kérelmek száma alacsonyabb”.

A VI. kerületben - amelynek momentumos polgármestere, Soproni Tamás korábban a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitása mellett érvelt - ezzel szemben az önkormányzat közlése szerint

a járvány kezdete óta 162 vállalkozást segítettek bérletidíj-kedvezménnyel, amit többségében a második hullámban igényeltek.

Terézvárosban „akár 90 százalékos” bérletidíj- és teraszengedély-kedvezménnyel, az éjszakai felügyeleti díj elengedésével próbálják segíteni a vállalkozókat.

A párbeszédes V. Naszályi Márta vezette I. kerületben a vendéglátást és szálláshely-szolgáltatást végzők 80, a más tevékenységet folytatók 50 százalékos kedvezményt kérhetnek a bérleti díjból az önkormányzattól a második hullámban egy december eleji polgármesteri határozat értelmében. A döntés szerint a kedvezmény a vészhelyzetet kihirdető rendelet hatálybalépésétől, vagyis november 4-étől számított 90 napra érvényesíthető, azaz január végéig, ha a bérlő bejelentette a bezárást, és nem küldte el a munkavállalóit. A nem szálláshely-szolgáltatók esetében ugyanakkor csak utólagosan, a bérletidíj-előírások korrekciójával kerül sor a kedvezmény érvényesítésére.  

A DK-s Niedermüllet Péter vezette VII. kerületben (Erzsébetváros) tavaly november óta

az önkormányzati üzlethelyiségek bérlői teljes fizetési moratóriumot kérhetnek a veszélyhelyzet végéig,

az elmaradt díjakat pedig annak elmúltával, 6-12 hónap alatt részletben fizethetik vissza.

Hasonló intézkedést fogadott el még tavaly tavasszal a Pikó András polgármester vezette VIII. kerületi önkormányzat is, ahol a 2020. április 1. és június 30. közötti időszakra kérhettek fizetési moratóriumot az önkormányzati helyiségeket nem lakás céljából bérlők, amelyet kamatmentesen utólag, augusztustól kellett befizetniük. Az önkormányzat tájékoztatása szerint jelenleg nincs ilyen lehetőség, mint közölték, „a 2021-es intézkedéseinket az idei költségvetés elfogadása után tudjuk véglegesíteni”.

Józsefváros tavasszal emellett március és május 17. között a teraszok esetében a közterület-használati és a napernyők után fizetett díjat is elengedte, ezután szeptemberig pedig csak a a napernyők után kellett közterület-használati díjat fizetnie az üzemeltetőknek.

Hasonló intézkedéssel élt tavaly nyáron az V. kerület is, ingyenes közterület-haszálatot biztosítva a vendéglátó helyek teraszainak. Az önkormányzat lapunknak azt is kifejtette, hogy „ezen intézkedés megvalósítása a fővárosi kerületek közül vélhetően az V. kerület számára jelentette a legnagyobb mértékű bevételkiesést, azonban Belváros Önkormányzatának felelős, stabil gazdálkodásának köszönhetően e tekintetben is helytálltunk, bízva abban, hogy ezáltal is hozzájárulhatunk a belvárosi vendéglátóhelyek sikeres újraindulásához”.

A teraszok közterület-használati díjának elengedésére az idén is lesz példa: Őrsi Gergely II. kerületi MSZP-s polgármester már bejelentette, hogy az önkormányzat 2021-ben egész évben elengedi a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjat. "Amint a kormány döntése alapján legalább a teraszok kinyithatnak, mi ezzel tudjuk támogatni az újraindulást és a talpra állást" – írta.

FRISSÍTÉS: 

Cikkünk megjelenése után kaptuk meg a Baranyi Krisztina vezette IX. kerület válaszait, ahol mint kiderült, a tavaly április és június közti bérleti díjat egységesen a felére csökkentették, a fennmaradó rész megfizetésére pedig idén nyárig kaptak fizetési haladékot a vállalkozások. Az önkormányzat novemberi döntése szerint a második hullámban itt is egyedi kérelmek alapján döntenek a bérletidíj-csökkentésről, ezt 2020. október 1. és 2021. március 31. közötti időszakra lehet kérni. Az önkormányzat az előző évhez képesti árbevétel-csökkenés szerint dönt a kedvezmény mértékéről, a fizetendő díjak akár a 90 százalékát is elengedhetik, de azok is kérhetik a kedvezményt, akiknél valamiért - például felújítás miatt - nincs összehasonlítási alap. 

A kerület azt is közölte, hogy jelenleg mintegy 30 önkormányzati tulajdonú vendéglátó hely van a  kerületben, közülük októbertől decemberig átlagosan 10 bérlő kért valamilyen kedvezményt, a kérelmet ugyanis havonta kell beadni. Januárban 2 hely kapott kedvezményt. Hozzátették ugyanakkor, hogy van olyan kulturális hely is, amely egyedi elbírálás szerint kapott kedvezményt, mert november óta egyáltalán nem tudott kinyitni.

(Borítóképünk illusztráció)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.