Év végére fizetésképtelenné válhat a Fővárosi Önkormányzat, ha az állam nem fizet

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 25.

Belpol

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott, szeptember 4-ig a főváros minden működésre fordítható állampapírja és készpénze elfogy.

„Ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik” – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának adott interjúban. Hogy ez elkerüljék, 65 ponton kellett változtatni az idei költségvetésen. A helyzetet súlyosbítja, hogy az állam továbbra sem fizette ki a 12 milliárd forintot a közösségi közlekedés támogatására, így ezt a főváros kénytelen megelőlegezni a BKK-nak.

A főpolgármester-helyettes azt közölte, hogy Budapestnek minden működésre fordítható állampapírja és készpénze elfogy szeptember 4-ig, ezért onnantól kezdve kénytelen folyószámlahitel-keretből működni a főváros,

legalábbis addig, amíg megérkezik az iparűzési adó előleg második része.

„Ha viszont nem érkezik meg a normatíva, vagy újabb lezárások lesznek a járvány miatt, akkor sok milliárdos hitellel indítjuk a jövő évet, ami sértené a gazdasági stabilitási törvényt” –közölte mondta Kiss. Attól viszont nem kell tartani, hogy a dolgozók ne kapnák meg a fizetésüket, akkor inkább a kormánynak járó kifizetéseket fagyasztanák be.

Tarlós István kritikáira, miszerint a városvezetés alaptalanul panaszkodik a város kiadásai miatt, a főpolgármester-helyettes úgy reagált, hogy

míg 2019-ben, Tarlós polgármesterségének utolsó évében 236 milliárdos bevételhez 216 milliárdos kiadási oldal társult, addig 2021-ben 217 milliárd bevételből 291 milliárd forintos kiadást kellene fedezni.

A fővárosnak a szolidaritási adó növelése, az iparűzési adó megfelezése és a meg nem érkező állami támogatások miatt most sokkal több a költsége, amit az infláció is növel. „Csupán az élelmiszerek drágulása 300 milliót vett ki a kasszából, hiszen az idősotthonokban nem csökkenthetők az adagok” – hangsúlyozta Kiss.

Ugyanakkor kiemelte, nincs olyan projekt vagy beruházás, amit töröltek vagy leállítottak volna. Vannak viszont olyan budapesti vállalatok, például a fürdőtársaság, melyeknek a járvány miatt annyira megcsappant a bevétele, hogy működési hitelt kellett adniuk számukra.

 (Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk