300 millióból akar új lapot indítani Kásler

  • narancs.hu
  • 2019. május 8.

Belpol

A gazdaság pipa, jöhet a kultúra.

Arról, hogy a kormány „nemzeti jelentőségű irodalmi erőközponttá” fejlesztenék a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM) a hvg.hu szerzett értesüléseket, ezt pedig most újabbakkal egészítette ki. Az általuk hivatkozott "titkos" kormányzati előterjesztésben olyasmik szerepelni, mint az írószövetségek egy köpontba szervezése, az írói ösztöndíjaz átszervezése.

A hvg.hu emellett most kiemeli: a tervezetben szrepel egy Országút című kulturális kéthetilap indítása is, amely a PIM alá sorolva, a „legjobb szakemberekre” bízva évi 300 millió forintból működhetne.

Ahogy írják, a kormány egy egy sima kormányhatározattal átültetheti a gyakorlatba a részletesen kidolgozott javaslatcsomagot, amely tulajdonképpen a PIM-et újonnan vezető Demeter Szilárd elképzeléseinek és pályázati anyagának megfelelője. Így nem meglepő, hogy olyasmik is szerepelnek benne, mint hogy a múzeumnak akár politizálva is képviselnie kell a magyar értékeket - írják.

A kormányzati anyag arra hivatkozik, hogy a gazdasági helyzet stabilizálása már megtörtént, így következhet a kultúra: "ezeknek az eredményeknek köszönhetően már a kultúra területén is kitűzhetők olyan újszerű célok, amelyek Magyarország és a külhoni magyar kultúra felvirágzásának új korszakát hozhatják el”.

Az "új kulturális építkezés" célja "a szellemi élet felpezsdítése" lenne, amely egy olyan„új fórumrendszeren” alapul, amely egyrészt „nem politikai vagy zárt ideológiai alapokra építkezik”, emellett érthető nyelvezettel, a társadalom széles rétegeit képes elérni.

A hvg.hu információi szerint az Emmi már  „miniszteri szinten”  megkezdte ennek az új fórumrendszer létrehozásának előkészítését, méghozzá azzal, hogy elindult „annak a vezető értelmiségi körnek a felkutatása, amely alkalmas lehet ennek az új megközelítésű kulturális, illetve közművelődési célú fórumnak a működtetésére."

A lap célja a szélesebb rétegek megszólítása lenne, ezzel indokolják, hogy állami segítséggel történik a lapindítás. A tervezett lap címe Országút lenne, 490 forintért árulnák a tervek szerint a 48 oldalas kiadványt, amely 8000 példányban jelenne meg.

Számokban ez annyit tesz, hogy a lapindítás csak az idén felmerülő költségeire 374 millió forintot szánnak; ebből kifejezetten bér jellegű kiadásokra 99,5 millió forintot; de zen felül fizetnének ki 50 millió forintot szerzői honoráriumokra.

A lapot a PIM alá tartozó nonőrofit társaság adná ki, a szerkesztőség pedig olyanokból állna, "akik tudatában vannak azoknak a nemzetstratégiai feladatoknak, amelyeket egy ilyen lapnak el kell látnia". Emellett a „vezetés egyértelmű felelősségi körökkel és hierarchiával épülne fel, tapasztalt jelöltekkel a főszerkesztő és a helyettese posztjára” - ez a kiététel a hvg.hu szerint "arra utal, már megvannak, kik jönnek szóba a médium irányítóiként".

Az új lap mellett a tervekben szerepel az is, hogy a PIM látná el az irodalmi ügynökség feladatait is: egy "irodalmikaraván-program" szerű működéssel „Kárpát-medencei magyar irodalmi ügynökségként programszerűen kiajánlhatná "az erőterében mozgó írókat".

Emellett a PIM lenne a szakmai koordinátora minden nemzetközi könyvvásári jelenlétnek, helyet kapna az állami díjadó bizottságokban is.

Nemzeti irodalmi erőközponttá alakítanák a Petőfi Irodalmi Múzeumot

Nemzeti újságíróképző, PIM-ökoszisztéma, új irodalmi erőközpont. Tervezgetnek Orbán kultúrpolitikusai. A Hvg.hu közölt részleteket egy birtokukba jutott előterjesztésből, ami a Petofi Irodalmi Múzeum (PIM) fejlesztési koncepcióját tartalmazza. A dokumentum a korábban belső századvéges körhöz tartozó, Habony ügyintézőjeként emlegetett új PIM-vezető, Demeter Szilárd igazgatói pályázatának kibővített változtatának tűnik: Demeter már akkor leírta, hogy a PIM-nek "politizálnia kell és bele kell állnia az európai és magyar értékek védelmébe".

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?