Évi 7,5 milliárd forintért ad tanácsot a kormánynak a Századvég alapítványa

  • narancs.hu
  • 2023. november 27.

Belpol

A Rogán Antal minisztériuma által kiírt közbeszerzésre rajtuk kívül csak két Nézőpont-közeli cég jelentkezett, akik még drágább ajánlatot tettek.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda június végén írt ki közbeszerzést 2026 végéig tartó kormányzati szakpolitikai tanácsadásra, a majdnem 24 milliárd forintos tanácsadói megbízást a Századvég-csoport alapítványa nyerte el – írja a közbeszerzési értesítők alapján az Átlátszó.

A Fidesz-közeli agytröszt november közepén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. A kormány kampányüzenetével összhangban ennek örömére „szuverenitás konferenciát” tartottak a Várkert Bazárban, ahol minden fontos kormánypárti politikus jelen volt, és Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott. A Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda június végén írt ki egy tendert „Kormányzati szakpolitikai tanácsadás (2023-2026)” tárggyal, amit október végén nettó 23,8 milliárd forintos ajánlattal a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány nyert el. A tenderre egyébként mindössze két kormányközeli szereplő jelentkezett: a Századvég-csoport alapítványa és két Nézőpont-közeli cég.

A megbízás 40 hónapra, de maximum 2026. december 31-ig szól, azonban egy alkalommal további hat hónappal meghosszabbítható. A Századvég alapítványa évi nettó 7,47 milliárd forintért vállalta a Rogán minisztériuma által kért feladatokat, így

  • sok „gyorstanulmány” (minimum 10 ezer karakter szóközökkel),
  • kicsit kevesebb „normál” tanulmány (minimum 40 ezer karakter),
  • még kevesebb „részletes” tanulmány (minimum 80 ezer karakter),
  • és néhány, de legalább évi 14 darab „stratégiai” tanulmány (min. 200 ezer karakter terjedelemben) elkészítését.

Emellett „a magas szintű állami döntéshozatalhoz kapcsolódó folyamatokkal összefüggő” közvéleménykutatásokat, EU-s kutatást, majd a tanulmányok és kutatások alapján „szakértői tanácsadást” is vállaltak. Az Átlátszó az írja, volt még egy jelentkező a tenderre, a CEPER Central European Perspectives Zrt. és a Nézőpont Intézet Kutató Központ Kft. párosa, azonban az ő ajánlatukat el sem bírálta a Miniszterelnöki Kabinetiroda, mert a Századvégénél drágább volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk