Európai biztos: a "szuverenitásvédelmi" törvénycsomag fegyver lehet bárki ellen

  • narancs.hu
  • 2023. november 27.

Belpol

El kell vetni, mert további lehetőségeket kínál a végrehajtó hatalomnak a független hangok elhallgattatására.

Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa közleményt adott ki az ún. szuverenitásvédelmi törvénycsomagról, vagyis a megfélemlítési törvényről, aggályait fejezte ki írja az EUrológus.

Az emberi jogi biztos nem az Európai Unió, hanem egy páneurópai szervezet, a 46 tagot tömörítő Európa Tanács (ET) képviselője. Az ET fő tevékenysége a hetven éve elfogadott Emberi Jogok Európai Egyezményének érvényre juttatása.

Az emberi jogi biztos leszögezte: "Az Országgyűlés elé terjesztett törvénycsomag tervezete, valamint a kormány párhuzamos javaslata az új hivatalra való hivatkozás Alaptörvénybe való beillesztésére, annyira homályos, hogy a tervezett hivatal invazív vizsgálata fegyverként használható bárkivel szemben, aki ellenfélnek tekinthető például »a demokratikus vita befolyásolását célzó tevékenységek« miatt."

Dunja Mijatović hangsúlyozta, már korábban is óva intett azoktól a magyarországi lépésektől, amelyek az emberi jogi civil szervezetek és jogvédők "nélkülözhetetlen munkájának önkényes korlátozására" irányulnak az országban.

Ha ezt a javaslatot elfogadják, az még több lehetőséget biztosít a végrehajtó hatalomnak a független hangok és ellenzők elhallgattatására és megbélyegzésére.

A biztos végül felszólítja a magyar Országgyűlést, hogy "tegye félre ezeket a javaslatokat, és használja fel jogalkotói és felügyeleti jogkörét az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok érvényesítésére, összhangban az Európai Egyezménnyel és az Európa Tanács alapértékeivel".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk