Extra pénzlevonással is büntetik a tankerületek a tiltakozó tanárokat

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 28.

Belpol

Több órányi bért vonnak le tőlük sztrájk idején, mint amennyi munka kiesik. 

A sztrájkoló pedagógusnak munkabeszüntetés idejére fizetés nem jár, 1 óra "mulasztásért" pedig 1,5 órányi bért kell levonni tőlük – írja a Népszava egy levél alapján, amelyet a Külső-Pesti Tankerületi Központ írt az intézményvezetőknek arról, hogy hogyan kell eljárniuk, ha az iskolában sztrájkra vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetésre kerül sor.

A levélben az is szerepel: sztrájk esetén a szülőket arról kell tájékoztatni, hogy a tanítás "zökkenőmentesen folyik". Ha polgári engedetlenség miatt maradnak el órák, azokat pótolni kell, az aznap hiányzó diákok igazolását pedig 1-5 napon belül be kell kérni.

A polgári engedetlenséggel kapcsolatban azt is kikötötték, hogy abban sem az intézményvezetők, sem helyetteseik nem vehetnek részt.

Mint ismert, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét felmentették pozíciójából, mert részt vett a polgári engedetlenségben. Dezsőfi György ügyében tüntetés is zajlott, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pedig munkaügyi pert indított, szerintük ugyanis bármelyik pedagógusnak, így egy vezetőnek is joga van polgári engedetlenséggel tiltakozni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint a levélben foglaltak egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy akadályozzák a jogszerű sztrájk megszervezését. Hozzátette, a sztrájk miatt kiesett munkaidővel megegyező arányú bért lehet csak levonni a dolgozóktól, ha ennél többet vonnak le, az jogellenes. Azt is mondta, a sztrájkban való részvétel nem "mulasztásnak" számít, ahogy az a levélben szerepel, a szülők tájékoztatása a "zökkenőmentes tanításról" pedig a szülők megtévesztését jelenti. A polgári engedetlenség miatt elmaradt órákról, illetve az azok helyett szervezett ügyeletről hiányzó diákoktól igazolást kérni szintén jogellenes Nagy Erzsébet szerint, ugyanis csak a később megtartott pótórákról való hiányzást kellene igazolni.

A PDSZ a Klebelsberg Központhoz és a köznevelési államtitkársághoz fordul az ügyben, a kifogásolt tankerületi utasítások visszavonását követelve. Nagy Erzsébet hangsúlyozta, ha valakit mégis jogsérelem ér, forduljon bírósághoz, amelyhez a szakszervezet jogi segítséget nyújt.

A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szeptember 19-étől hirdettek gördülő sztrájkot előre meghatározott napokon, a munkabeszüntetések folyamatosak a különböző iskolákban. A PDSZ október 5-ére hirdetett egységes, országos sztrájkot, amelyhez a Tanítanék Mozgalom is csatlakozott, újabb polgári engedetlenségi akciókat és tüntetést is előkészítve.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk