Újabb engedmény az EB-nek: visszaállítják a vagyonnyilatkozatok korábbi rendszerét

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 28.

Belpol

Kedden késő este adták be a javaslatot, visszaállna a korábbi rendszer. 

Kedden este 23.10-kor nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amely visszaállítja a képviselők részletesebb vagyonnyilatkozati kötelezettségét – szúrta ki a hvg.hu.  

Ez a törvényjavaslat is része annak a csomagnak, amellyel a kormány az uniós helyreállítási alap forrásaihoz próbál hozzájutni, ezeket ugyanis a korrupciós kockázatok miatt tartja vissza az Európai Bizottság. 

A javaslat indoklásában Varga Judit igazságügyi miniszter azt írja: „A javaslat a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek tekintetében az Európai Bizottsággal egyeztetett szabályok szerint változtatja meg az eljárási szabályozást.” Ez azt jelenti, hogy ismét vagyonnyilatkozatot kell majd adniuk a képviselővel együtt élő családtagoknak is – ez nem nyilvános, de a mentelmi bizottság láthatja –, másrészt újra be kell számolni az ingatlanokról, nagy értékű ingóságokról (például járművek, műkincsek), jövedelmekről, megtakarításokról és tartozásokról. Ráadásul ismét minden évben kell bevallást adni, először 2023 január végéig, és nem csak a változásokat bejelenteni. A családtagok nyilatkozati kötelezettségét újra kiterjesztik a köztársasági elnökre és egy sor más, a kormánytól független közjogi méltóságra is.

A dolog azért külön ironikus, mert idén júliusban kormánypárti képviselők javaslatára változtatták meg a vagyonnyilatkozati rendszert az Európai Parlamentét követve, amely azonban sokkal kevesebb adatot tartalmaz. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető akkor azzal érvelt, hogy „a Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce” miatt használják majd inkább az EP vagyonnyilatkozati szabályait, de augusztusban tényleg kiderült, hogy még semmitmondóbbak lettek a nyilatkozatok.

A kormány most az Európai Bizottságra hivatkozva lényegében a nyári törvény visszavonását, a korábbi – a valós vagyoni helyzetet egyébként szintén nem feltétlenül mutató – szabályok alkalmazását javasolja az országgyűlésnek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.