A svájci farkas ügye: rendszerhiba vagy a nagy számok törvénye?

Ez meglőtte, az hazavitte

Belpol

Háromszor annyi sportvadász van ma Magyarországon, mint a hatvanas években, s a számuk évről évre nő. A tanfolyamokon a NER-lovag mellett 17 éves gimnazista és természetjáró informatikus is ül. Vajon mi történne, ha ezt a sportot betiltanák?

Egy ismeretlen emberre és testületileg a vadászokra lett dühös az egész ország a Svájcból érkezett farkas (lásd: Farkas a mesében, Magyar Narancs, 2023. március 23.) elveszejtése miatt. Azon kívül, hogy az állat jeladója előkerült a Hernád folyóból, több információt nem osztott meg a nyilvánossággal a Nemzeti Nyomozó Iroda, amely büntetőeljárást indított természetkárosítás miatt. Azt sem közölték, megvan-e a tetem. Hírek szóltak arról, hogy a rendőrök ez ügyben nyomozva előbb eltévedtek, nem abba a házba mentek be, ahová kellett volna, de hivatalosan még gyanúsított sincs. Évekbe telhet, mire jogerős ítélet születik az ügyben, és kiderül, ki vagy kik lőtték ki a farkast.

Medve, keselyű

2017-ben tíz ember állt a Balassagyarmati Törvényszék előtt. Az elsőrendű vádlott 2014. május 10-én Salgótarjánban, az úgynevezett eprestelepi vadászterületen rálőtt egy kétéves hím medvére. Eltalálta, de a medve elmenekült. A vadász segítségül hívta a kilencedrendű vádlottat – aki aznap a vadásztársa volt –, de este tízig nem lelték meg az állatot. Másnap reggel a megbeszélt helyen már egy egész csapat vadász találkozott. Keresőkutyákat is vittek, hogy a sebzett állatot biztosan megtalálják. Az egyik kutya végül nyomra vezette őket, a medve még élt, ezért a másodrendű vádlott kétszer fejbe lőtte. Lefényképezték, kötéllel az egyik kocsihoz húzták a tetemet. Az ötöd- és hatodrendű vádlott elment, a kilencedrendű vádlott autóján a harmadrendű lakásához vitték a medvét. Megnyúzták, a bőrét besózták. A bundát az elsőrendű vádlott vitte magával, a koponyát pedig a hetedrendű. Ezeket a bizonyítékokat később a nyomozók megtalálták, a húst nem.

A medve fokozottan védett állat, egy példány természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A rendőrök az elsőrendű vádlottnál még találtak 154 olyan lőszert, amelynek a tartására nem volt engedélye. Így társtettesként elkövetett természetkárosítás és lopás mellett lőszerrel való visszaéléssel is megvádolta az ügyészség. A törvényszék mindezért jogerősen 2 évi, 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és 5 évre eltiltotta a vadászati tevékenységtől. A másodrendű vádlott első fokon 1 év 6 hónapot kapott, szintén felfüggesztve, jogerősen viszont 1 évet és 600 ezres pénzbüntetést, de a büntetett előélet terhe alól mentesítették, az indokolás szerint azért, mert az ő tetteinek súlya kisebb, mint az elsőrendűé. A többiek büntetése enyhébb.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nyomozó hatóság idén januárban azért emelt vádat, mert egy szabolcsi gazdaságban a fővadász utasítására két beosztottja 2021 nyarán a fácán- és tőkésréce-nevelő telep közelében egerészölyveket fogott csapdákkal. Ezek is védett állatok. A tetemeket kazánban égethették el, illetve az út mellé dobták, hogy úgy tűnjön, autó ütötte el a madarakat. Mivel ketten beismerő vallomást tettek, segítették is a nyomozást, az állatkínzás miatt indult eljárást egy évre felfüggesztették. A fővadász 2 millió, beosztottja 500 ezer forintot köteles befizetni egy alapítványnak, amely madárkórházat tart fenn.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Az elszalasztott pillanat

Magyar Péter is bevert legalább egy szöget a koporsóba, de minden jel szerint a temetést már jó régóta szervezi magának a 2017-ben nagy reményekkel indult párt.

„Jókor voltak jó helyen”

Egy éven belül két nagylemezt is kiadtak, a májusban megjelent Nem sírok, csak táncolok című albumon Karády Katalint is megidézik, de a mini-Dubaj is szóba kerül. Mi ennek a jelentősége, és hogyan lettek a zon­gorás sanzonokból diszkódalok? Egyebek közt erről is beszélgettünk a saját bevallásuk szerint is egyre inkább zenekarként működő duó tagjaival.