Pénteken lehet eredménye a főpolgármesteri szavazatok újraszámolásának

  • narancs.hu
  • 2024. július 8.

Belpol

A 800 ezer szavazatot nem viszik be a választási iroda központjába, hanem helyben, a kerületekben számolják újra. 

A Nemzeti Választási Bizottságnak a héten le kell bonyolítania az összes érvényes főpolgármesteri szavazólap újraszámlálását – írta Vitézy Dávid a Facebookon.

A hvg.hu értesülései szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számolt azzal a forgatókönyvvel, hogy az összes főpolgármesteri voksot újra kell számolni, így arra készülnek, hogy a mintegy 800 ezer szavazatot nem fogják bevitetni a központba, hanem helyben fogják újraszámolni azokat.

Ennek az eredménye várhatóan hat nap múlva, vagyis július 14-én vasárnapra lehet meg.

Az Alkotmánybíróság pénteki döntése értelmében a Kúriának új döntést kell hoznia a főpolgármester-választás eredményével kapcsolatban, magyarán még nem lehet kihirdetni, hogy Karácsony Gergely nyerte meg a választást. A Kúria nem is várt sokáig, döntése értelmében újraszámolják a főpolgármesteri szavazatokat. 

Mint ismert, pár hete az érvénytelen szavazatokat számolták újra, aminek következtében csökkent Karácsony Gergely előnye Vitézy Dávidéval szemben. 

FRISSÍTÉS

Cikkünk élesítése után döntött a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) arról, hogyan számolják újra a főpolgármesterekre leadott voksokat. A mintegy 800 ezer szavazatot nem központilag vizsgálják át, hanem kerületenként összegyűjtve, 23 helyszínen. Eredményt pénteki ülésén hirdet majd az NVB.

A hvg.hu cikke szerint várhatóan

az NVB péntek reggel 9 órára meghirdetett ülésén fogja megállapítani a főpolgármester-választás immár jogerősnek tekinthető, végleges eredményét,

vagyis nemcsak hogy nem várnak vasárnapig, de még a határidő szabta 6 nap szombati lejártáig sem.

A szavazatok újraszámlálása kedden kezdődik, és a módszer is más lesz: az előző alkalommal Budapest mind az 1354 szavazóköréből egy központi helyre, az NVI Alkotmány utcai központjába vitték a szavazólapokat, ahol azokat egyenként számolták újra, valójában inkább vizsgálták felül az NVI munkatársai – az NBV pártdelegáltjai és a sajtó jelenléte mellett –, hogy valóban érvénytelen-e az adott voks vagy mégis elfogadható érvényesként. Ezúttal az eredetileg is érvényes voksok átvizsgálásánál azt kell majd eldönteni, hogy helyesen lett-e az adott szavazat a három közül valamelyik főpolgármester-jelölthöz számolva, vagy nem lett-e az adott szavazat tévesen érvényesnek minősítve, miközben esetleg érvénytelennek számít.

Változás, hogy ezúttal nem is egy központi helyen számolják össze a mintegy 800 ezer voksot, hanem a gyorsabb haladás érdekében kisebb csomagokra bontva. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyszerre 23 helyszínen zajlik majd az újraszámolás, méghozzá minden kerületben egy-egy helyszínen, ami várhatóan a Helyi Választási Bizottság székhelye lesz, vagyis az adott kerületi önkormányzat polgármesteri hivatala. A 23 helyszínen szimultán zajló számolások eredményei futnak majd be egyenként az NVI Alkotmány utcai központjába, és majd ezeket a kerületi részeredményeket összesítve állapítja majd meg a péntek délelőtt 9 órára összehívott ülésén a főpolgármester-választás végeredményét az NVB.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk