Ezekre a kérdésekre kell válaszolnia Várhelyi Olivérnek hétfőig

  • narancs.hu
  • 2019. november 15.

Belpol

Gruevszki menedékjoga is a kérdések között szerepel.

"Hogyan értékelné, ha bármelyik EU-s tagállam kormánya menedékjogok adna valamelyik csatlakozásra váró ország elítélt miniszterelnökének?" - ez az egyike annak az öt kérdésnek, amire Várhelyi Olivér biztosjelöltnek válaszolnia kell írásban hétfőig, írja a 444.hu a Politico által megszerzett kérdéssora hivatkozva.

Ahogy azt csütörtökön mi is megírtuk, Orbán Viktor jelöltjének nem sikerült meggyőznie az EP szakbizottságát.

Valószínűleg azért nem sikerült a meghallgatás, mert voltak bizonyos kérdések, amelyeket többször kellett neki feltenni, mert nem válaszolt rájuk. Ilyen volt például az, amikor arról kérdezték, hogy milyen garanciákat vállal annak érdekében, hogy Orbán Viktortól függetlenül dolgozzon uniós biztosként. Várhelyi erről csak annyit mondott: a munkájába senki sem szólhat bele, ez számára az uralkodó irányvonal.

A meghallgatásról szóló részletes beszámolónkat itt olvashatják.

Orbán türk barátai miatt kapta a legkeményebb kérdéseket a magyar biztosjelölt

Várhelyi Olivér sok szépet ígért, de nem volt hajlandó elhatárolódni Orbán Viktortól az Európai Parlament külügyi bizottságában. "Az EU irányvonalát, és csak az EU irányvonalát fogom képviselni." "Semmilyen külső befolyásolást nem fogadok el, egyetlen kormány instrukcióit sem teljesítem."

Várhelyi az első fordulón tehát elbukott, a szóbeli meghallgatás után azonban lehetőség van egy második körre is, ahol írásban tehetnek fel kérdéseket az EP-képviselők a biztosjelöltnek.

Gruevszki menedékjoga mellett arra is rákérdeztek a képviselők, hogy korlátozva érzi-e magát Várhelyi azok után, hogy Orbán a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján azt mondta, hogy "Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit."

Figyelmébe ajánljuk