Ezt mivel magyarázza meg a Fidesz? A rezsicsökkentés miatt magasabb a gáz ára Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2018. január 13.

Belpol

A jelenlegi energiabeszerzési árak lehetővé tennék a lakossági áram-, földgáz- és távhőárak mérséklését. De a Fidesz-kormány nem akar csökkenteni.

Egy korábbi interjúnkban Holoda Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi, energetikáért felelős helyettes államtitkára magyarázta el, hogy miért hatalmas átverés a rezsicsökkentés. Ennek lényege röviden az, hogy például a hazai rögzített gázár már jóval magasabb annál, mint amennyiért az manapság beszerezhető, így a rezsicsökkentés miatt magasabbak a lakossági fogyasztói árak, de a kormány mégsem akarja mérsékelni az árakat.

Mennyivel szebb mint Soros!

Mennyivel szebb, mint Soros. Csak azok a reformok működnének!

 

A Magyar Nemzet szombati cikkében foglalkozik a témával, amelyet az MTI szemléz: a lapnak nyilatkozó szakember szerint 2013 végén a földgáz jegyzési ára az európai piacokon megawattóránként 26 euró volt, mostanra 19 euró körüli szintre állt be. Pletser Tamás, az Erste Bank energiaipari elemzője hozzátette: Magyarország ráadásul a lakossági gázfogyasztásnak mintegy 70-80 százalékát orosz forrásból szerzi be, amelynek a jelenlegi ára megawattóránként 15 euró körül mozog, de eltérően a szabadpiacoktól, amelyeken különvált az olaj – éppen gyorsan növekvő – árának és a földgázénak a mozgása, az orosz forrásból származó gáz árát bizonyos olajtípusok ármozgása alapján határozzák meg. A földgázárak mindazonáltal most akár 10-20 százalékkal lefaraghatók lennének a szakértő szerint.

Hasonló a helyzet a villamos energiával is. Az áram ára az azonnali piacokon 3 évvel ezelőtt 48 euró volt megawattóránként, most pedig 41 euró közelében mozog, így ennél az energiatípusnál is lehetséges lenne az 5-10 százalékos tarifalefaragás – írja a lap.

A távhő esetében hasonló a helyzet a gázárakéhoz, miután a hőerőművek nagy része földgázzal működik – mutattak rá szakértők. Szerintük 10-20 százalékkal itt is visszanyeshetők lennének az árak.

Hatalmas átverés a Fidesz nagy választási csodafegyvere, sokan mégis beveszik

Nem nehéz úgy rezsit csökkenteni, hogy a világpiacon is nagyon durván lementek az árak. Ahhoz már pofa kell, hogy a kormány még mindig azt mondja, ők harcolnak a magas rezsiköltségek ellen. Ráadásul jön az újabb körös átverés.

Neked ajánljuk