Ezt nem láttuk jönni: a Magyar Nemzetben osztják ki Palkovicsot, de nagyon!

  • narancs.hu
  • 2019. február 21.

Belpol

A volt Magyar Időkben száll bele az MTA-t ellehetetlenítő miniszterbe Körösényi András.

Tudománypolitikai hátraarc címmel közöl publicisztikát a Magyar Időkből Magyar Nemzetté vált napilap Körösényi András tollából, aki  2012 és 2015 között volt az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója. A szerző finoman szólva sem kíméli Palkovics László ténykedését, melyet a információs és technológiaügyi miniszter a Magyar Tudományos Akadémia jenlegi működése ellen fejt ki.

Néhány erős Körösényi-mondat az írásból:

"A Palkovics-terv hátraarcot jelent az Orbán-kormány eddigi tudománypolitikájától, de rossz irányba."

"Először is, téves a miniszter kiindulópontja a nyolcvan éve megkövült akadémiai intézethálózatról."

"Az MTA kutatóhálózat a 2010-es években tehát valóban megújult. Akik a jelenlegi intézmények védelme mellett állnak ki, azok nem „sok évtizedes privilégiumaikat” vagy a status quót védik, hanem az elmúlt 6-8 évben kemény munkával és sok áldozattal elért eredményeket."

false

"Palkovics tervei és intézkedései teljes tudománypolitikai fordulatot jelentenek. A miniszter hátat fordít annak a politikának, amely az elmúlt években az MTA-t teljesítményelvű, korszerű XXI. századi nemzeti intézménnyé tette."

"Az innováció fejlesztéséhez az út azonban aligha a negyvenmilliárdos állami támogatást élvező akadémiai alapkutatás leépítésén keresztül vezet, miközben Palkovics miniszter mintegy 1400 milliárd forintos büdzsével rendelkezik közvetlen ipari innovációs és fejlesztési projektek megvalósítására."

És végül:

"Az akadémiai alapkutatás szétzilálását, az annak leépítését célul tűző Palkovics-terv további forráskivonást jelent a humántőkéből. Megvalósítása egyik legfontosabb nemzeti intézményünket, az MTA-t építi le, üresíti ki. Mégis azoknak lesz igazuk, akik szerint az Orbán-kormány összeszerelő üzemmé változtatja az országot?"

Neked ajánljuk