Fegyelmi eljárást sürget az Országos Bírói Tanács a Schadl-ügy miatt

  • narancs.hu
  • 2022. február 2.

Belpol

Schadl Györgynek a Fővárosi Törvényszék elnöke állítólag azt ígérte, eléri, hogy egy bíró ne érezze jól magát.

Az Országos Bírói Tanács az Országos Bírósági Hivatal Elnöke által a Fővárosi Törvényszéket érintően elrendelt igazgatási vizsgálat mellett szükségesnek látja a fegyelmi eljárás megfontolását is, méghozzá olyan időben, ami nem vezet az esetleges fegyelmi felelősségre vonás ellehetetlenüléséhez - közölte mai ülése után az OBT.

A Völner-Schadl ügy nyomozati anyagából derült ki, hogy Schadl György, a Végrehajtói Kar elnöke megpróbált kirúgatni egy bírót. Találkozott Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék elnökével, aki a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint azt mondta neki, hogy a bírót kirúgni nem tudja, de a csoportvezetői megbízását elveheti és el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén.

Tatár-Kis elismerte, hogy fogadta Schadlt, de tagadja, hogy a neki tulajdonított mondatok elhangzottak volna.

Az OBT elfogadhatatlannak tartja, ha egy bírósági vezető valóban egy bíró „ellehetetlenítéséről” egyeztetett, ez ügyben bárkivel találkozott, különösen, ha egy ilyen megállapodás szerint cselekedett.

Egy erre vonatkozó dokumentált információ a fegyelmi eljárás szolgálati bíróság előtti megindítását önmagában is megalapozhatja, ezt egy alapos és átfogó igazgatási vizsgálat sem helyettesítheti. Ezért az Országos Bírói Tanács a célvizsgálat elrendelését – különösen annak indokolatlanul hosszú, április 15-ig tartó időtartamát – nem tartja elegendőnek.

"Amennyiben ebben a most napvilágot látott esetben nem indul a fegyelmi felelősség kérdését előtérbe helyező és azt vizsgáló, törvényben szabályozott eljárás is az elrendelt igazgatási vizsgálat mellett, akkor az önkényes vezetői magatartás következmények nélkülisége a magyar bírói karra kedvezőtlen, dermesztő hatással lehet, szakmai és egzisztenciális ellehetetlenüléstől való félelemmel járhat. Ez pedig közvetlen és valóságos veszélyét jelenti a külső befolyástól is mentes, független ítélkező munkának" - közölte a Bírói Tanács.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk