Beismerte a Fővárosi Törvényszék elnöke, hogy fogadta Schadl Györgyöt

  • narancs.hu
  • 2022. január 28.

Belpol

Állítása szerint viszont a végrehajtói kar elnöke nem kérte, hogy mentsen fel egy bírót. 

A Fővárosi Törvényszék (FT) belső hálózatán két napja megjelent egy rövid közlemény, ami a Schadl Györgyöt és Völner Pált érintő nyomozás anyagait feldolgozó 444.hu-hoz is eljutott. A csak a bírósági dolgozók számára hozzáférhető írásban Tatár-Kis Péter arra reagált, miszerint a nyomozók állítása alapján találkozott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökével. 

A nyomozati anyagok szerint Schadl azt akarta elérni, hogy Tatár-Kis rúgjon ki egy Pesti Kerületi Központi Bíróságon dolgozó bírót, akinek egy állásfoglalása illetéktelen kezekbe került. Az FT elnöke a Nemzeti Védelmi Szolgálat által összeállított dokumentumok szerint azt mondta, hogy a bírót nem tudja kirúgni, de visszavonhatja a csoportvezetői megbízását, illetőleg el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén. 

A 444.hu korábban kereste Tatár-Kis Pétert, aki a sajtóosztályon keresztül üzente meg, hogy „nem áll módjukban válaszolni”. Azonban a portál úgy tudja, hogy a Fővárosi Törvényszéken az ügy nagy hullámokat vert, amire reagálva az FT-elnök a belső kommunikációs rendszeren két közleményt is közzétett.

Az elsőt az elnöki kabinet jegyezte; ez arról szólt, hogy Tatár-Kis jogi lépéseket tesz, hogy a „személyét érintően egy gyanúsított által tett kijelentések valóságtartalmára mihamarabb a nyilvánosság előtt is fény derüljön”. 

A második, szerdán megjelentben pedig már azt írta:

„valóban fogadtam a Magyar Végrehajtói Kar elnökét”.

Hozzátette, találkozójukon Schadl egy PKKB-s belső dokumentumot „mutatott be”, és az MBVK által jegyzett beadványban kérte annak kivizsgálását, hogy az miként kerülhetett külső kézbe. Ezt ő bejelentésként érzékelte, továbbá állítása szerint Schadl nem kérte tőle, hogy a dokumentumot jegyző bírót mentse fel. 

„A hírportálon nekem tulajdonított mondat sem hangzott el, azt csupán az MBVK elnökének más személyekkel folytatott telefonbeszélgetései alapján igyekeznek általam elmondottként feltüntetni” – írta Tatár-Kis Péter, hozzátéve, hogy sem fegyelmi, sem egyéb kezdeményezésre nem látott alapot, és a bíró épp az ő javaslatára részesült magas kitüntetésben. A 444.hu értesülései szerint sem érte szankció a szóban forgó bírót. 

A korrupciós botrányba belebukó államtitkárt, Völner Pált is érintő ügyben írt összes cikkünket IDE kattintva olvashatja el. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Figyelmébe ajánljuk