Fejenként százezer forintot kapnak a határon túli iskolások az államtól

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 12.

Belpol

Pedig az iskolakezdés mindenkinek teher. A kormány szerint viszont határon belül „magabíró” családokra van szükség. 

Tavalyhoz hasonlóan idén is fejenként 100 ezer forintos iskolakezdési támogatást oszt szét a magyar állam a "Szülőföldön magyarul" program keretében a határon túli általános iskolásoknak, középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak. Az összeget 2022-ben sokszorozták meg; ebben az évben még 22 400 forintot kaptak a romániai magyarok iskolakezdési támogatásként a magyar államtól, amit a Bethlen Gábor Alapból fedeznek. Ennek keretét szintén sokszorosára emelték az elmúlt években – írja az Eduline

A lap megjegyzi, határon belül élő magyar állampolgároknak aligha jár bármilyen állami támogatás, holott hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekből és családokból bővelkedik az ország. Hátrányos helyzetűként (HH) 84 152 gyereket, halmozottan hátrányos helyzetűként( HHH) 76 581 gyereket tartottak nyilván 2022-ben a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2023-as jelentése szerint. 

A lap azt is részletezi, hogy mennyibe kerül a tanévkezdés egy jobb anyagi helyzetben lévő családnak: tízezer forint alatt már nem nagyon találni például iskolatáskát, de a jobb minőségű, merev falú, gerinckímélő típusok árai a 25-30 ezer forintot is meghaladhatják, és ez még mindig csak egy üres iskolatáska. Kell még venni többek között tolltartót, füzeteket, tollakat és ceruzákat, és még ha mindezekből a legolcsóbb típus kerül is a kosárba, a tanszerekért fizetendő összeg újabb súlyos ezrekkel, tízezrekkel emelkedik. 

Az ő esetükben mégsem oszt bőkezűen iskolakezdési támogatásokat az állam. Mindössze annyival járulnak hozzá az iskolakezdéshez, hogy a szeptemberi családi pótlék hamarabb, már augusztus végén megérkezik. Ennek összege 2008 óta változatlan.  Beneda Attila családokért felelős államtitkár a napokban azt nyilatkozta az RTL-nek, hogy a kormány munkaalapú társadalmat igyekszik kiépíteni és „magabíró” családokra van szükség, amihez „a kormány minden támogatást megad”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk