Fekete-Győr András: „Ha képesek vagyunk szervezett mozgalmi cselekvésre, sokkal gyorsabban eljön ennek a vége, mint gondolnánk”

  • narancs.hu
  • 2018. május 1.

Belpol

Fekete-Győr András megmondja, mit fog csinálni a Momentum a következő négy évben.

A csütörtöktől kapható Magyar Narancs nagyinterjút közöl Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével. A beszélgetésben szinte minden szóba került: beszéltünk lemondásról, visszás kijelentésekről, és arról is, hogyan próbálja megdönteni a NER-t a párt.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Most ízelítőül egy rövid részletet közlünk a beszélgetésből.

Magyar Narancs: A választások estéjén azt mondta: „Ne higgyétek, hogy ez a rendszer 2022-ig állni fog.” Tudja, ki mondott hasonlót a 2014-es választások után 2018-ra utalva?

Fekete-Győr András: Gyurcsány Ferenc?

Magyar Narancs: Pontosan, és nem jött be. Most mitől lenne másként?

Fekete-Győr András: A Momentumhoz a választások óta több mint ötezer ember csatlakozott, míg április 8. előtt ezerötszázan voltunk. A mostani jelentkezők túlnyomó többsége fiatal, és Budapesten kívül él, minden harmadik jelentkező pedig nő, ami egy politikai mozgalom esetében biztató arány.

Magyar Narancs: De ezek még nem vetítik előre, hogy a Fidesz nem tudja kitölteni a ciklust.

Fekete-Győr András: 1988-ban sem látta senki előre, hogy rendszerváltás lesz. Akkor is pártállami rezsim volt Magyarországon, és most is az van. Ha képesek vagyunk szervezett mozgalmi cselekvésre, sokkal gyorsabban eljön ennek a vége, mint gondolnánk. 2020 fordulópont lehet a gazdaságban. Ha az uniós pénzcsapokat kicsit elzárják, abba a hatalom könnyen beleremeghet, és akkor ki tudjuk rántani alóla a szőnyeget.

Gera Márton interjúját a csütörtöktől kapható Magyar Narancsban olvashatják teljes terjedelmében.

Figyelmébe ajánljuk