Feljelentést fontolgat a siklóernyő-balesetben megsérült mentőtiszt

  • narancs.hu/Telex
  • 2020. november 6.

Belpol

Treszl Gábor válaszokat szeretne kapni – nyilatkozta a Telexnek

Jelentős visszhangot keltett még nyáron Oroszi Zsolt tragédiája, ő volt az a siklóernyős, aki július 5-én a Vértesszőlős közelében szenvedett balesetet. A 46 éves sportoló egy fa koronájába hajtott végre kényszerleszállást, ott biztosította magát, majd jelezte, hogy nem sérült meg, és a nála lévő mobiltelefon segítségével megpróbálta már felvenni a kapcsolatot egy siklóernyősök mentésére szakosodott csapattal. Oroszi a Facebookra is posztolt a fáról, egy nővérével és másokkal közös csoportba pedig azt írta: „Nem nyert, fára szálltam, semmi bajom, várom, hogy leszedjenek. Biztos benne leszek a tévében.”

A történet azután vett negatív fordulatot, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) 3900 lóerős Mi–8-as helikoptere megjelent a fa fölött, amin a siklóernyős várakozott, majd több kísérletet is tett a férfi megközelítésére. A rotorszél végül letört több fát, többek között azt is, amin Oroszi ült, a sportoló 20 métert zuhant, és súlyos sérüléseket szenvedett. A helyszínen többször újra kellett éleszteni, számos csontja eltört, az állkapcsa leszakadt, és súlyos koponyasérülést is szenvedett. Oroszi Zsolt végül augusztus 10-én elhunyt. Ügyében a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indított nyomozást.

A súlyosan sérült sportolót a helyszínen Treszl Gábor mentőstiszt látta el, annak ellenére, hogy a zuhanás után ismét visszatérő honvédségi helikopter keltette szélben szétrepülő ágak őt is megsebesítették. A helyszínről végül Treszlt is helikopterrel szállították be a tatabányai kórházba, az ő ügyében ugyanakkor nem indított külön vizsgálatot a Nyomozó Ügyészség.

„Ha a mentőket a helyszínen összeveri a bejelentő, abból biztos, hogy rendőrségi ügy lesz, ezért nehéz megérteni, hogy amikor egy ellátási helyszínen tizenöt tűzoltót és mentőt sodornak életveszélybe, azzal ezúttal miért nem foglalkozik senki” – indokolta a Telexnek a mentős, hogy most miért áll a nyilvánosság elé.

Mint a lap írja: „Treszl Gábort december 3-ra tanúként idézték be, a mentőtiszt akkor feljelentést is tesz, mert nem tud elmenni amellett, hogy azt valamiért senki nem firtatja, hogy a mentés alatt ő súlyosan megsérült, és társai is életveszélyben voltak”.

Figyelmébe ajánljuk