Felvette a Yale a startup-alapító magyar diákot

  • narancs.hu
  • 2021. december 18.

Belpol

Dörnyei Bendegúz a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tavalyi végzőse, elnyerte a 98 százalékos ösztöndíjat is.

Felvették Dörnyei Bendegúzt, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum hatosztályos képzésének tavalyi végzősét az amerikai Yale egyetemre – írja az iskola Facebook-oldalára hivatkozva a Telex.

„Sok év munkája van ebben, több száz óra jelentkezéssel töltött idő, kudarcok, de végül mindez beért. A felvétel mellett ráadásul a maximális, majdnem 98%-os ösztöndíjat is sikerült elnyernem, ami a jövő évre 86.300 dollárt jelent. Tandíj, szállás, étkezés, biztosítás, és sok egyéb költség is finanszírozva” – nyilatkozza a diák, aki az iskola Facebook-oldalán köszönetet mond mindenkinek, aki segítette. 

A diák a Telexnek elmondta, tavaly több mint 46 ezren felvételiztek az egyesült államokbeli magánegyetemre, a jelentkezők 4,6 százalékát vették fel. Bendegúz a második magyar 2017 óta, aki bekerül az intézménybe. A négyéves képzés a magyar fiú számára jövőre kezdődik, a költségeket szinte teljes egészében fedezi az egyetem.

Dörnyei Bendegúzt elsősorban a közgazdaságtan érdekli, de szereti az informatikát és a matematikát is. Az egyéves alapképzés után kell választania a 80 szakirány több mint kétezer kurzusa között.

 
Dörnyei Bendegúz. Fotó: Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum Facebook-oldala
 

A sikeres felvétel a Yale-en a kiváló tanulmányi eredmény mellett a jelentkező értékrendjén, gondolkodásán és kifejezőkészségén múlik: Bendegúznak esszéket kellett írnia, interjút készítettek vele, és ajánlóleveleket is kellett csatolni a jelentkezéshez. A diák 15 éves korában alapította első startupját, amely a háztartási ételpazarlás csökkentésével foglalkozik. Tavaly tagja lett a magyar fiatalok vállalkozásait támogató szervezetnek, a Startup Maffiának, majd elnökké választották. Sporteredményeire is büszke lehet: kenuban kétszeres országos bajnok. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk