MÚOSZ: Tatabányán törvénysértő határozat született

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. december 18.

Belpol

A városi képviselő-testület döntése a tájékoztatás tilalmáról megsérti az Alaptörvényt és az önkormányzati törvényt is – az újságírószövetség szerint.

A tatabányai képviselő-testület december 16-i határozata miatt közleményt adott ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. 

A MÚOSZ idéz Tatabánya Facebook-oldaláról, miszerint „a tatabányai önkormányzat közgyűlésének december 16-i ülésén egy olyan módosító indítványt fogadtak el a képviselők, amelynek értelmében minden lakossági tájékoztatással összefüggő kötelezettséget fel kell mondania a városnak 2021. december 31-ig.  A város új kötelezettséget nem vállalhat, kifizetést nem teljesíthet lakossági tájékoztatással kapcsolatban, egészen a 2022. évig költségvetés elfogadásáig, várhatóan 2022 márciusáig.”

A döntés mögött a képviselő-testületen belül viszály áll; a határozatot a Fidesz képviselői és a velük együtt szavazó ellenzékiek  kezdeményezték és fogadták el a polgármesterrel, az ellenzéki összefogásból nemrég kilépett Szücsné Posztovics Ilonával szemben, aki úgy kommentálta a határozatot, hogy a városban gyakorlatilag betiltották a lakosság tájékoztatását, és nem tudja, hogy „Bencsik János fél-e ennyire a lakosság tájékoztatásától a közelgő országgyűlési választás miatt, vagy ezt a javaslatot is a Fidesz budapesti központjából küldték le”.

A MÚOSZ kötelességének tartja fölhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon az Alaptörvény, az Uniós Alapszerződés, és a Médiatörvény is állampolgári alapjognak tartja a befolyástól mentes tájékoztatáshoz való hozzáférést. Az Alaptörvénye szerint „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit”. Az önkormányzati törvény is rögzíti, hogy „a helyi önkormányzás a helyi közügyekben demokratikus módon, széleskörű nyilvánosságot teremtve kifejezi és megvalósítja a helyi közakaratot.(2. § (2) bek)”.

Az újságírószövetség szerint ha a tatabányai önkormányzat tényleg végrehajtja a rendeletet, és 2021. december 31-ig minden lakossági tájékoztatással kapcsolatos szerződést felmond, azzal megsérti az önkormányzati törvény idézett szakaszát, továbbá szembehelyezkedik az Alaptörvény garantálta szabad tájékozódás alapelvével. A MÚOSZ leszögezi: a tájékozódás joga semmilyen körülmények között nem sérülhet, se anyagi okokból, se politikai megfontolásból. A tatabányai közgyűlés köteles erről gondoskodni, és a MÚOSZ minden jogi-szakmai segítséget megad ahhoz, hogy Tatabányán helyreálljon a tájékoztatás rendje.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk