Simicska és Liszkay: egy barátság vége

  • narancs.hu
  • 2015.02.06 15:11

Belpol

Simicska nem csak Orbánnal szakított ma. Ismerje meg egy másik nagy barátság kezdetét! Három pontban elmondjuk a lényeget.

Simicska Lajos és Liszkay Gábor hosszú ideje barátok. (Vagy legalábbis azok voltak.) A legfontosabb fordulópontokat összeszedtük.

Kezdetek, biznisz

A Magyar Nemzet történetét feldolgozó tavalyi cikkünkben írtuk: „Liszkay Gábor később a lap újkori történetének (mármint a Magyar Nemzetének – a szerk.) legfontosabb szereplője lett. A rendszerváltás előtt is aktívan politizált: a men­tőszolgálat jogászi pozíciójából például azért rúgták ki, mert alapí­tója volt az MDF egyik első szervezetének. (...) Liszkay a tárgyalóasztalnál találkozott először az 1994 elején privatizált Mahir Magyar Hirdető Rt.-t vezető Simicska Lajossal és jobbkezével, Győri Tiborral. Simicska és Liszkay kapcsolata hamar üzleti barátsággá érett, közös ismerőseik szerint már a 90-es évek közepétől szívesen jártak el közösen italozni és politizálni. Az azóta eltelt bő két évtized alatt nem volt látható jele annak, hogy kapcsolatuk megromlott volna. Liszkay a kiadónál töltött évek során tanulta meg, hogyan kell több egymással párhuzamos médiumot igazgatni, és ennek a tudásnak később a komplett Nemzet-csoport irányítójaként komoly hasznát vette.”

Üzleti kapcsolatuk pedig így folytatódott:

„1997-ben a Simicska Lajos tulajdonában lévő Mahir Lapkiadó Kft. megalapította a Napi Magyarország (NM) című napilapot, amely a még az Antall-kormány segítségével alapított Új Magyarország (ÚM) szerkesztőségének romjain jött létre. 1997 végére az „Újmao” bő 130 millió forintos adósságot hagyva maga mögött tönkrement, viszont volt szerkesztősége és húsz-huszonötezres törzsközönsége is. Simicskáék, akik az 1994-es választási vereség okát abban látták, hogy a sajtó nagyobbik fele a Fidesz vesztét akarta, felismerték a lehetőséget, és átmentették a megalakuló Napihoz mindazt, ami az ÚM-ből megmaradt. Az ügylet jogi részleteit Liszkay Gábor, a Hírlapkiadó korábbi vezetője dolgozta ki, aki a Horn-éra alatt került előbb üzleti, majd baráti kapcsolatba Simicskával. Az ügy­vezetői posztot a lapkiadó igazgatóságának elnöke és a Mahir Rt. igazgatója – Simicska örök fegyverhordozója –, Győri Tibor vette át.”

Háború, kiállás

Tavaly kezdődött a Simicska–Orbán-háború. Amikor Sárváron Simicska a nyilvánosság elé lépett, többek közt Csermely Péterrel és Liszkay Gáborral együtt tette. Ezt akkor az utóbbiak részéről mindenki úgy értette: Simicska emberei kiállnak Lajos mellett. Erődemonstráció volt ez a javából. Íme:

Simicska baloldalán Liszkay

Simicska bal oldalán Liszkay

Fotó: Németh Dániel

 

A vég

És a mai közlemény újra, amelyben Liszkay faképnél hagyja Simicskát:

„A mai nappal a Magyar Nemzet, az MNO, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió alábbi vezetői lelkiismereti okokból benyújtották a fel-, illetve lemondásukat:

Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke,

Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője,

Élő Gábor, az MNO főszerkesztője,

Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese,

Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese,

Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese.”

Simicska megy a Magyar Nemzethez, és azt mondja az Indexnek: „Kirúgok minden orbánistát, aztán kinevezem a helyükre az én embereimet, akiket nem lehet megfélemlíteni meg lefizetni. Még egyszer mondom, mindenhol az én embereim fognak ülni.”

Simicska–Liszkay:

The end.

Neked ajánljuk