Haverok, buli, Momentum - Fészkelődik Magyarország legfiatalabb pártja

Belpol

Ötletekből és ambícióból nincs hiány a hivatalosan is párttá alakult Momentumnál, a politikai tartalom azonban még csak körvonalazódik, és a tömegek is lassan gyűlnek Fekete-Győr Andrásék mögé.

„Ebből így nem lesz kormányváltás” – szúrta oda Fluor Tomi, amikor a Wellhello együttes múlt csütörtöki koncertjén megjelent 2-300 momentumos nem kellő hangerővel szállt be a közönség­énekeltetésbe. Nekem is az volt az érzésem a Momentum bodajki Nyitás Fesztiválján, hogy bár a díszletek készen állnak és a lelkesedés is megvan a politikai sikerhez, az ország legfrissebb pártja mögött egyelőre nincs átélhető program, és a közepes méretű gólyatáborokéval konkuráló létszámhoz képest túlzásnak tűntek a sztárfellépők és a pirotechnika (igaz, pénteken már többen voltak, szombatra pedig 6-700 vendéget vártak a szervezők).

A Nyitás egyik célja kétségkívül teljesült: a Momentumhoz a NOlimpia-kampány óta az ország különböző pontjairól csatlakozott aktivisták és párttagok Bodajkon személyesen találkozhattak egymással. Olyan látogatóval viszont nem sikerült beszélnem, aki külsősként, kifejezetten a zenei programok miatt nézett volna le a fesztiválra, azaz ugyanezt az eredményt valószínűleg egy nem nyilvános táborral is elérhette volna a párt vezetősége, jóval alacsonyabb költségekkel.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Úgy tűnik, a pártként májusban bejegyzett szervezet kommunikációjának szerves része, hogy a jelenlegi támogatottságához képest jócskán felülpozicionálja magát. Ezt tükrözik a Momentum nemzetközi kapcsolatépítési törekvései is. Nemrég meglátogatta őket Michael Roth uniós ügyekért felelős német miniszter, a Nyitásra Ausztriából, Lengyelországból, Romániából és Szlovákiából is hívtak „testvérpártokat”, a legnagyobb dobás mégis Emmanuel Macron francia kormánypártja, a La République En Marche egy képviselőjének a vendégszereplése volt. Bodajkon az egyszeri momentumos joggal érezhette: ha létszámban és médiafigyelemben nem is, külsőségekben és európai beágyazottságban felveszik a versenyt a Nyitással egy időben tartott tusnádfürdői táborral.

A Momentum stratégiája abban is különbözik más pártokétól, hogy tudatosan kimaradnak a napi politikai csatározásokból, nem reagálnak minden hírre közleménnyel vagy sajtótájékoztatóval. Eddig tüntetésből is csak egyet szerveztek, jó érzékkel a lex CEU és a civiltörvény miatt indult demonstrációs hullám farvizén. Pottyondy Edina elnökségi tag szerint ennek az az oka, hogy a pártok közötti folyamatos üzengetés nem érdekli sem az embere­ket, sem a sajtót: „Ha minden apró-cseprő ügyben megszólalsz, akkor a kommunikációd elveszti az erejét, senki nem fog odafigyelni arra az üzenetre, amit valójában át akarsz vinni. Mi beszéd helyett inkább a cselekvésre fókuszálunk.” Példaként hozta fel azt az esetet, amikor a NOlimpia-kampány támogatását sajtótájékoztatón bejelentő MSZP-s Szanyi Tibort inkább aláírásgyűjtésre szólították fel.

 

Az „ügy” hiánya

Miután februárban befejeződött az aláírásgyűjtés, a Fidesz pedig kihátrált a népszavazásból, a Momentumnak nem sikerült olyan ügyet találni, amellyel kampánylázban tarthatná saját tagjait, és alakíthatná a közbeszédet. A lex CEU eltörléséért és a miniszterelnök újraválaszthatóságának korlátozásáért indított népszavazási kezdeményezéseiket elkaszálta a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria, az ügynökakták nyilvánosságának kérdését pedig mintha jegelték volna az utóbbi időben. Ezt az is indokolhatja, hogy – mint azt vidéki országjárásuk során én is tapasztaltam – a Momentum szimpatizánsait a múlt lezáratlan ügyeinél jobban foglalkoztatják a rendszerszintű korrupció, az oktatás vagy az egészségügy problémái (lásd: Meghaladnák, Magyar Narancs, 2017. március 16.). Igaz, Pottyondy Edina arról biztosít, hogy a választásokig előkerül még az ügynökkérdés is.

Azért valódi kampánytéma hiányában sem hallgatott el a Momentum. Már említett májusi, Európához tartozunk tüntetésük például az egyik legsikeresebb olyan demonstráció volt 2014 óta, amelyet párt hirdetett meg. Kevésbé volt látható a Momentum Indítsuk be Magyarországot! plakátkampánya, az embere­ket jobban megmozgatta a kormányzati plakátok átragasztása, így momentumos kezdeményezésre lepték el a köztereket például az Állítsuk meg Moszkvát! feliratok. A Momentum a pártok közül a legegyértelműbben tette le a voksát a Pride és a melegházasság mellett. Emlékezetes még az a nagy vitát kiváltó akciójuk, amikor Fekete-Győr András az Origo szerkesztőségében kérte számon a róluk egyoldalú és manipulatív cikkeket közlő újságírót. Hasonlóan kezelik azóta is a kormányzati propagandagépezetet: az ide sorolt médiamunkásoknak csak élőben hajlandók nyilatkozni, és nem engedik be őket a rendezvényeikre sem.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Bár a Momentum részletes szakpolitikai programjára még hónapokat kell várni, honlapjukra február óta felkerült az öt általuk kiemelt „kulcsterületre” – az oktatásra, az egészségügyre, a közlekedésre, a lakhatásra és a megélhetésre – vonatkozó elképzelésük. Ezek sok részletkérdést tisztázatlanul hagynak – például azt, hogy honnan lesz pénz minderre –, a pártprogram alapvető karaktere mégis kibontakozik belőlük. A Momentum piacbarát, erősen hisz a digitális fejlődésben, de fontosnak tartja az esélyteremtést és az egyenlőtlenségek csökkentését. Kiállnak az iskolai integráció, a többkulcsos adórendszer, a dugódíj vagy épp a lakhatás mint emberi jog mellett, és pénzügyileg ösztönöznék, hogy az apák nagyobb részt vállaljanak a gyereknevelésből. Átalakítanák és jelentősen visszavágnák a közmunkarendszert, ellenben valószínűleg nem nyeri el a baloldali-liberális társadalomtudósok tetszését, hogy a szegényebbek amúgy megnövelt összegű támogatásait feltételekhez kötnék.

 

Pártépítés

A Momentum februárban még 150 alatti taglétszáma ma 1200-1300 fő között jár, és körülbelül 6-700-an várnak arra, hogy beléphessenek a pártba – mondta Gyuris Dóra, a Momentum országos szervezetépítésért felelős munkacsoport-vezetője. Honlapjuk szerint eddig 97 alapszervezetük alakult, Budapest összes kerülete mellett egyelőre elsősorban a nagyvárosokba érnek el (egy alapszervezethez minimum három tag szükséges az adott településről). Külföldön dolgozó vagy tanuló tagjaik is aktivizálódtak, van Momentum-alapszervezet Bécsben, Berlinben, Münchenben, Brüsszelben, Rómában és Amszterdamban, London pedig 50 feletti taglétszámával számos magyar nagyvárost is felülmúl. 2018-ban a nyugat-európai alapszervezetek feladata lesz, hogy tájékoztatási kampánnyal minél több külföldön élő magyart bírjanak rá a szavazásra (a határon túli magyar állampolgárokkal ellentétben a magyarországi lakcímmel is rendelkező, de külföldön tartózkodó állampolgárok nem szavazhatnak levélben, nekik el kell menniük a kijelölt konzulátusokra).

Gyuris szerint a Momentum elérése nagyobb, mint amit a számok sugallnak, mivel sokan félelemből vagy más okból nem kívánnak párttagok lenni, ám aktivistaként a helyi akciókban támogatják a Momentumot. „A párthoz csatlakozás sajnos még szitokszó Magyarországon, mi ezt a falat szeretnénk áttörni, hogy a politizálás ne stigma, hanem menő dolog legyen” – mondja Milán, a Momentum építkezésének észak-magyarországi koordinátora (vezetéknevét kérésére nem írjuk le). Ezzel együtt a Momentumnak kifejezett célja, hogy a professzionális politizálás mellett a párt mozgalmi karaktere is megmaradjon; ahogy Pottyondy Edina fogalmaz, ha bekerülnek a parlamentbe, tevékenységük fókuszát akkor is igyekeznek az Országházon kívülre irányítani.

A felvételi procedúra a Momentumban hosszadalmas és formalizált. Minden jelentkezővel személyesen is elbeszélgetnek – míg például Macron pártjához egy kattintással bárki csatlakozhatott. Az alapszervezetek azonban széles autonómiát élveznek. „Az ötfős elnökség felel a politikai stratégiaalkotásért, alapértékeinken – szolidaritás, teljesítményelvűség, pozitív nemzetkép – nyilván nem fogunk változtatni, bármennyire is próbálnak besorolni minket a jobb- vagy a baloldalra. Ezen túlmenően az alapszervezeten múlik, hogy helyben milyen ügyeket karol fel, mit gondol a legjobb eredménnyel kecsegtető kampánytémának” – magyarázza Pottyondy. Szegedi Ádám, a Momentum pécsi elnökhelyettese azt mondja, jelenleg a pécsi önkormányzat sokmilliárdos adósságára szeretnék felhívni a lakosság figyelmét, de foglalkoznak majd a repülőtérrel és a munkahelyteremtéssel is. Pottyondy elárulja, hogy a későbbiekben központi stratégia lesz a helyi korrupciós ügyek felgöngyölítése és „kihangosítása”, de az alapszervezetek nem csak politikai kérdésekkel foglalkoznak: a kecskemétiek például a helyi sportpályát gazolták ki nemrég. A közvetlen politikai élt nélkülöző akciókat, „a cselekvés helyi köreit” a jövőben is támogatja a Momentum. A Nyitás Fesztivál második napján tartott elnökségi kérdezz-felelek! programon kiderült, hogy tervben van egy „szappanprojekt” fedőnevű akció: online felületet hoznának létre, ahol bárki bejelenthetné, ha a helyi kórházban nincs szappan vagy az iskolából hiányzik a kréta, a közösség más tagjai pedig segíthetnének megoldani a problémát.

A megyeszékhelyeket érintő februári–márciusi roadshow után a Momentum augusztusban indítja második körös országjárását. Ennek lényege az lesz, hogy ha adott településről szintén egy online platformon legalább tízen jelzik, hogy szívesen találkoznának a momentumosokkal, akkor ők meg is szerveznek erre egy rendezvényt. Az elnökség ambicionálja továbbá egy nyomtatott pártlap elindítását, melyet fele­részben országos, felerészben helyi hírek töltenének ki. Hogy ezt milyen időtávban képzelik el, az nem derült ki a fesztiválon.

Jóllehet a Momentum megtartaná fiatalos lendületét, nem szeretne kizárólag a fiatalok pártja lenni. A belépésnél nincs életkori korlát, csupán a volt MSZMP-tagságot jelölték meg kizáró okként (Pottyondy tájékoztatása szerint egy-két esetben előfordult, hogy ez a megkötés tisztességes embereket is kizárt a tagsági körből, de ezt az áldozatot vállalják). Gyuris Dóra úgy látja, a fiatalok még többségben vannak a jelentkezők között, de például „a szolnoki alapszervezetünk nagyrészt ötven pluszosokból áll, a 13. kerületben pedig egy 90 éves házaspár csatlakozott.”

 

Hol a hívószó?

Ha egy politikai szervezet hirtelen nő akkorára, mint a Momentum, az könnyen vezethet áthidalhatatlan törésvonalak kialakulásához a tagságon belül. A Momentum azonban épp e törésvonalak meghaladását ígéri, számos megosztó kérdésben egyfajta középutas álláspontot keres, így hatalmas feszültséget vagy éles vitákat Bodajkon sem lehetett tapasztalni. A tagság inkább amiatt vonta kérdőre a vezetőséget, hogy nem sikerül elég hatékonyan kommunikálniuk a momentumos identitás lényegét a társadalom felé. Egy hozzászóló az egyszerű szlogeneket hiányolta, és valószínűleg Fekete-Győr András válasza (Európához tartozunk!) sem győzött meg mindenkit. Már csak azért sem, mert a Momentum európai víziója sem ismert minden részletében. Míg az unió jövőjéről szóló beszélgetésen az osztrák NEOS képviselője egyértelműen állást foglalt a politikai unió, sőt az Európai Egyesült Államok modellje mellett, a momentumos Hajnal Miklós az „okos integráció” jóval kevésbé megfogható vízióját ismertette. A többsebességes Európában a Momentum a belső körrel szeretne tartani, és az euró bevezetését is inkább támogatják, de Hajnal azt is mondta, hogy a pénzügyi szankciók helyett szerencsésebbnek tartják az ösztönzőket. Kérdés azonban, milyen ösztönzőkkel lehetne rávenni a jelenlegi magyar vagy lengyel kormányt a szorosabb integrációra.

Egy másik kérdező azt vetette fel, hogy a Momentum sem nem jobb, sem nem bal identitását úgy kell-e érteni, hogy az alapvetően baloldali társadalompolitikához a nemzeti érzés és a határon túli magyarok ügyének hangsúlyozása párosul. Kádár Barnabás elnökségi tag szerint makroszinten tényleg nem akarnak egyik ideológiával sem azonosulni, de egyes szakpolitikai javaslataikról mindenki eldöntheti, hogy inkább bal- vagy inkább jobboldalinak tartja őket (a teljes szakpolitikai program nyilvánosságra hozatalát október 15-re ígérik). Az ideológiai meghatározatlanságot Ceglédi Zoltán politikai elemző is előhozta, szerinte a Momentum egyszerűen nem meri vállalni, hogy liberális párt. A nemzetközi kerekasztalnál is feltűnő volt, hogy míg a NEOS, a lengyel Nowoczesna vagy a Progresszív Szlovákia simán liberálisozza magát, a Momentum kerüli ezt a meghatározást. Kádár Barnabás szerint ők a globalizáció és a piacgazdaság lehetőségeit igenlő, a jövőre nyitott politikai áramlathoz tartoznak, és nem baj, hogy ennek nincs pontos elnevezése. A történelemben számtalanszor előfordult, hogy bizonyos politikai fejleményekre nem a kortársak, hanem az utókor aggatott valamilyen címkét.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Vitapontként jött elő a 2018-as választási indulás és az ellenzéki összefogás kérdése is. A Momentum vezetői elszántnak tűnnek: önálló listán indulnak, és mind a 106 egyéni választókerületben saját jelöltet állítanak. Pottyondy Edina szerint a szóba jöhető jelöltek felmérése elkezdődött, a jelöltté válás pontos feltételeiről a Momentum augusztusi küldöttgyűlése dönt. Soproni Tamás alelnök egy vitában a koordinált indulás ötletét is elutasította. Egyrészt azért, mert a 20-25 leggyengébb körzetben az ellenzéki pártoknak így is el kellene indulniuk egymás ellen, másrészt azért, mert a Momentum „szavazói legalább felét elvesztené, ha leállna megsimogatni Gyurcsányt.” Ugyanakkor Fekete-Győr András elnök lapunknak adott korábbi interjújában arról beszélt, hogy bár az MSZP-vel és a DK-val semmi szín alatt nem működnének együtt, más politikai közösségek esetében ez is szóba jöhet (lásd: „Utánuk fogunk menni”, Magyar Narancs, 2017. május 11.).

Az elmúlt hónapok közvélemény-kutatásai a Momentumot a teljes népességben 1–3 százalékra, a biztos pártválasztók körében 3–5 százalékra mérték. Az Együttet és a Párbeszédet stabilan előzik, az LMP-től kicsit, a DK-tól, az MSZP-től és a Jobbiktól még jócskán le vannak maradva. A Republikon Intézet budapesti kutatása azonban 9 százalékra tette a Momentumot, a fővárosban az LMP-nél is erősebbek, a DK-val fej fej mellett állnak, és Budapesten az MSZP és a Jobbik sincs számukra elérhetetlen távolságban. Amikor Pottyondy Edinának felvetem, mi lesz, ha a Momentum és az LMP is 4,8 százalékkal esik ki a parlamentből, ezzel segítve kétharmadhoz a Fideszt, rejtélyesen csak annyit mond, „a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk, de mindent meg fogunk tenni a kétharmad megakadályozásáért”.

Feltételezhető, hogy a Momentum jelenleg az erősödés és a vágyott két számjegyű választási eredmény zálogaként tekint a különállás hangsúlyozására, így a következő hónapokban biztosan nem beszélnek semmilyen ellenzéki összefogásról. Hogy ez akkor is így marad-e, ha 2018 februárjában a parlamenti küszöb köré vagy az alá mérik a pártot, arra már nem vennék mérget.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.