Tartalom

MaNcs 29. évf. 30. sz. (2017-07-27)

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Zavar a gépezetben

Mi lesz a bíróságokkal Lengyelországban?

Bírósági reform alakjában kapna az alkotmányos jogállam e napokban újabb pofont Lengyelországban. Bár július 24-én, hétfő reggel Andrzej Duda köztársasági elnök váratlanul megvétózta a kormány terveinek megfelelően elfogadott törvényeket, ez nem von le a próbálkozás értékéből, csupán azt jelzi, hogy a lengyel államfő – magyar kollégájával ellentétben – ellenzéki tüntetések és komoly európai politikai tiltakozás esetén hajlandó ellenállni a kormány nyers erejének.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Soros kapcsolás

A BKK online jegy- és bérletárusító platformjának két héttel ezelőtti debütálása óta jószerivel naponta kerül elő újabb és újabb bizonyíték arra, hogy az informatikai rendszer ezer sebből vérzik, és hogy nagy valószínűséggel legjobb esetben is félkész munkáról van itt szó.

A szerk.

A szerk.

Halmazállapot

Az a legszebb, amikor a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor soros rendezvénye előtt azzal jön a sajtó nagy része, hogy na, milyen nagy bejelentést tesz majd ott Orbán Viktor?

Külpol
Belpol

Farkas Flórián és a romák felzárkóztatására szánt pénzek

Belpol

Híd a milliárdok világába

Orbán Viktor a hátát lapogatta a Fidesz–Lungo Drom-szövetség újbóli megkötésekor, nem sokkal később utóbbi szervezet egyhangúlag választotta ismét elnökké. Az Országos Roma Önkormányzat – amely nemrég csődöt jelentett – Híd a munka világába programja pedig a korrupció, az uniós pénzek szabálytalan elköltésének a példája lett.

Interjú

Belpol

„Budapest lefejezése a cél”

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere Tarlósról és a Fidesz Budapest-ellenes politikájáról

Miközben sorra valósulnak meg Budapest területén olyan beruházások, amelyek csak a kormánynak fontosak, addig a főváros eszelős mértékben adósodik el. A fővárosi fideszesek nem izgatják magukat, mindenki az egyéni érdekeivel van elfoglalva.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Élő bánat vigalommal

Gilbert & George: Bűnbak képek Budapestnek

Ha a mi hazánkba jönnek, az eleven szobrok élete sem fenékig tejfel.

Kortárs magángyűjtők Berlin bunkereiben

Képzőművészet

Banán és Buddha

Néhány száz méterre a Potsdamer Platztól szinte észrevehetetlenül húzódik meg Berlin leg­újabb művészeti attrakciója. A II. világháborús betonbunker falai mögött Desiré Feuerle távol-keleti klasszikus művészetet vegyít tabudöntögető kortársakkal. Itt nemcsak a bemutatott tárgyakat válogatják meg, hanem a közönséget is, akárcsak Christian Boros közeli, ugyancsak egy egykori óvóhelyen elhelyezett gyűjteményénél.

Zene
Könyv

Könyv

„Mit őrzünk a génjeink mélyén?”

Németh Zoltán költő, irodalomtörténész

Évek óta ír evolúciós témájú verseket, legutóbbi kötetében, az Állati férjben állatokba szerelmes férfiak hangján szólal meg. A botrány lehetőségéről, poszthumán poétikáról, migráns irodalomról és arról beszélgettünk, mit jelent ma Közép-Európa.

Könyv

Könyv

Isten barma

Cormac McCarthy: Isten gyermeke

Cormac McCarthy ma talán az egyetlen valamirevaló kortárs amerikai prózaíró, aki nem kimondottan aktuális témákkal foglalkozik.

Színház
Interaktív

Rádió

Interaktív

Végtelen forradalom

Szabadság népe a Kossuthon

Másfél évvel ezelőtt, tavaly januárban belehallgattunk már egyszer a Szabadság népébe (Pufogás, durrogás, Magyar Narancs, 2016. január 21.), akkor azt írtuk, hogy az ’56-os emlékév kapcsán indított friss magazinműsor tulajdonképpen nem lenne rossz, bár „egyelőre a koncepció nem látszik kitüremkedni belőle”.

Film

Film

Film

Jön a haza

Christopher Nolan: Dunkirk

Történészek máig is vitatkoznak rajta, miért nem engedte Hitler, hogy az 1940 nyarán az Ardenneken átkelt s az angol–francia erőket a La Manche csatornánál pillanatok alatt körbezáró német hadsereg azonnali, végső – feltehetőleg az Egyesült Királyság kapitulációját eredményező, így a II. világháború kimenetelét döntően befolyásoló – csapást mérjen a szövetségesekre.

Gasztro
Lokál

Luxusóvóhelyek szupergazdagoknak

Lokál

Mutasd a bunkered!

Évek óta tart a bunkervásárlási láz Amerikában: ma már nemcsak a felső tízezer, hanem a középosztály is érdeklődik a föld alatti lakhatási lehetőségek iránt. De miért is akar valaki horribilis összegekért bunkert vásárolni magának? A válaszokat két amerikai luxusbunkergyártónál kerestük.

Tudomány

Erdőtüzek Dél-Európában

Tudomány

Lángok martaléka

Súlyos erdőtüzek pusztítanak az ilyenkor száraz mediterrán térségben: az okok a régiek, javulásra kevés a remény.

Sport

Interjú

Sport

„Egyszer a legjobb lenni a világon”

Verrasztó Dávid úszó

A 400 férfi vegyes úszás döntőjére a világbajnokság utolsó napján kerül sor. A szám magyar éremvárományosával a felkészülés végső mozzanatairól, az esélyekről, az elúszott olimpiákról, az apa-fiú/edző-versenyző viszonyról és egy gyerekkori álomról beszélgettünk.

Tévétorrent