Fideszes kampányfőnök: „Mészáros szükségszerűen alakítja a magyar politikát”

  • BM
  • 2020. január 13.

Belpol

Zárug Péter Farkas politológus szerint Navracsics és Lázár téved, amikor arról beszél, hogy a Orbánnak és a Fidesznek a valóságérzékeléssel van problémájuk.

„Szerencsés helyzetben vagyok: sem kisegíteni, sem növelni nem kell a felelősségemet. A 127 ezres szavazóbázisból darabszámra pontosan megmondtam a miniszterelnöknek a választás előtt, hogy milyen eredményre számíthatunk. Bár 15-20 percben kellett volna, hogy referáljunk a miskolci helyzetről, mégis több mint egy órán át érdeklődött. Aranyos volt, tetszett neki, hogy nem kertelek.

Elmondtam, hogy a miskolci politikai piacon a Fidesznek 25-26 ezer szavazat van. Ha a 127 ezer miskolci szavazóból 58 megy el, akkor néhány százzal még tudom tartani a győzelmet, de afölött már erős dőlésszöget veszünk. 59-60 ezernél meg bezuhanunk. Vége. Mert egyvalamit biztosan nem tudok: fideszes szavazót szülni” – mondta Zárug Péter Farkas politológus a Válasz Online-nak, aki a Fidesz miskolci kampányfőnöke volt az önkormányzati választás során.

Zárug úgy emlékszik, szó szerint elmondta ezt a miniszterelnöknek is, amin nevettek. „Mondta, hogy nem is vár tőlem ilyet. A választáson aztán minden bejött, amit mondtam: 26 ezer 177 szavazatot kapott a Fidesz jelöltje, és – ahogy jeleztem – az 58 ezer fölötti minden ezer szavazatban 900 volt az ellenzéki és csak 100 körüli a Fidesz szavazat. Vagyis a jelölttel és a mozgósítással semmi gond nem volt” – tette hozzá.

Zárug Kovács Péter

Zárug Péter Farkas

Screenshot: YouTube/@echotv

Papagájozás, valóságérzékelés, Mészáros

Szerinte a Karácsony Gergely papagájszerű alkalmatlanozás elhibázott volt a Fidesz részéről a fővárosban, ugyanis amíg korábban működött a toposz, hogy az ellenzék egy buszt sem tudna elvezetni, addig mostanra felbomlott a centrális erőtér.

„Az önkormányzati választáson alkalmas terep és jogi lehetőség volt arra, hogy az ellenzék megszüntesse ezt a helyzetet. Hogy ne külön-külön, egymással is ellentétes irányban cselekvő formációk káoszaként tűnjön fel, hanem egységes, egy irányban mozgó, a pártpolitikát ráadásul a várospolitika érdekében háttérbe szorító csapatként. A választók pedig egyszerűen átugrották a pártok közötti ideológiai különbségeket, és az ellenzék jelöltjeire afféle Fidesz-üldözöttek sorstársi közösségeként szavaztak” – mondta.

Szerinte abszolút téves az az alapállítás, amit Lázár János és Navracsics Tibor fogalmazott meg a Fidesszel kapcsolatban, miszerint: a párt nem a valóságra reagál. „Ez nem fejti meg a Fidesz és Orbán Viktor problémáját. Sőt, elfedi azt. Merthogy épp a miniszterelnök az, aki reagál az ország és a világ dolgaira. Nézzük csak meg a múlt heti sajtótájékoztatóját! Aki azt a három órát végignézi, nem állíthatja, hogy Orbán Viktor ne tudna a valóságra reagálni” – mondta.

Komoly kritikával kezdte kormánybiztosi tevékenységét Navracsics Tibor

Nem ő az első, aki a Fidesz valóságérzékelési problémáiról beszél. Uniós pályafutása végén sem hagyta Orbán Viktor a pálya szélén a politikáját EU-s biztosként egyébként többször óvatosan kritizáló Navracsics Tibort, egykori frakcióvezetőt, volt minisztert: 2019. decemberében kormánybiztossá nevezték ki. Feladata lett az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében Veszprém nyertes pályázatának megvalósítása, a projekt koordinálása.

Szerinte Mészáros Lőrinc már nem lehet ismeretlen kisvállalkozó, és valószínűleg már nem lesz szegényebb sem. A benne testet öltő jelenséget már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Szükségszerűként alakítja a politikát. „Azok az elemek, amelyek meghatározzák a Fidesz körüli világot, egyre inkább ilyenek. Ez márpedig azért fontos, mert megköti a cselekvő kezét. A visszafordítható, reverzibilis ügyekre lehet reagálni és lehet jól reagálni. Orbán Viktor ezekre jól is reagált szinte mindig. Internetadó, vasárnapi boltzár, olimpiai népszavazás… Mindegyikről azt hitte az ellenzék, hogy az hozza majd el a fordulópontot, aztán egyik sem hozta – a kormányfő időben képes volt korrigálni, ma már senki sem emlékszik ezekre az ügyekre.

Mészáros Lőrincet és helyi mutációit viszont már úgy tűnik, nem lehet korrigálni. Ahogy az országos politika bizonyos negatív szereplőit sem. Ezek az ügyek és személyek szükségszerű cselekvéssorba hajtják a Fideszt és a miniszterelnököt. Aki tehát látja és érti a valóságot – csakhogy annak bizonyos részei már megváltoztathatatlanok számára is” – fogalmazott.

Neked ajánljuk