Fideszes kampányfőnök: „Mészáros szükségszerűen alakítja a magyar politikát”

  • BM
  • 2020. január 13.

Belpol

Zárug Péter Farkas politológus szerint Navracsics és Lázár téved, amikor arról beszél, hogy a Orbánnak és a Fidesznek a valóságérzékeléssel van problémájuk.

„Szerencsés helyzetben vagyok: sem kisegíteni, sem növelni nem kell a felelősségemet. A 127 ezres szavazóbázisból darabszámra pontosan megmondtam a miniszterelnöknek a választás előtt, hogy milyen eredményre számíthatunk. Bár 15-20 percben kellett volna, hogy referáljunk a miskolci helyzetről, mégis több mint egy órán át érdeklődött. Aranyos volt, tetszett neki, hogy nem kertelek.

Elmondtam, hogy a miskolci politikai piacon a Fidesznek 25-26 ezer szavazat van. Ha a 127 ezer miskolci szavazóból 58 megy el, akkor néhány százzal még tudom tartani a győzelmet, de afölött már erős dőlésszöget veszünk. 59-60 ezernél meg bezuhanunk. Vége. Mert egyvalamit biztosan nem tudok: fideszes szavazót szülni” – mondta Zárug Péter Farkas politológus a Válasz Online-nak, aki a Fidesz miskolci kampányfőnöke volt az önkormányzati választás során.

Zárug úgy emlékszik, szó szerint elmondta ezt a miniszterelnöknek is, amin nevettek. „Mondta, hogy nem is vár tőlem ilyet. A választáson aztán minden bejött, amit mondtam: 26 ezer 177 szavazatot kapott a Fidesz jelöltje, és – ahogy jeleztem – az 58 ezer fölötti minden ezer szavazatban 900 volt az ellenzéki és csak 100 körüli a Fidesz szavazat. Vagyis a jelölttel és a mozgósítással semmi gond nem volt” – tette hozzá.

Zárug Kovács Péter

Zárug Péter Farkas

Screenshot: YouTube/@echotv

Papagájozás, valóságérzékelés, Mészáros

Szerinte a Karácsony Gergely papagájszerű alkalmatlanozás elhibázott volt a Fidesz részéről a fővárosban, ugyanis amíg korábban működött a toposz, hogy az ellenzék egy buszt sem tudna elvezetni, addig mostanra felbomlott a centrális erőtér.

„Az önkormányzati választáson alkalmas terep és jogi lehetőség volt arra, hogy az ellenzék megszüntesse ezt a helyzetet. Hogy ne külön-külön, egymással is ellentétes irányban cselekvő formációk káoszaként tűnjön fel, hanem egységes, egy irányban mozgó, a pártpolitikát ráadásul a várospolitika érdekében háttérbe szorító csapatként. A választók pedig egyszerűen átugrották a pártok közötti ideológiai különbségeket, és az ellenzék jelöltjeire afféle Fidesz-üldözöttek sorstársi közösségeként szavaztak” – mondta.

Szerinte abszolút téves az az alapállítás, amit Lázár János és Navracsics Tibor fogalmazott meg a Fidesszel kapcsolatban, miszerint: a párt nem a valóságra reagál. „Ez nem fejti meg a Fidesz és Orbán Viktor problémáját. Sőt, elfedi azt. Merthogy épp a miniszterelnök az, aki reagál az ország és a világ dolgaira. Nézzük csak meg a múlt heti sajtótájékoztatóját! Aki azt a három órát végignézi, nem állíthatja, hogy Orbán Viktor ne tudna a valóságra reagálni” – mondta.

Komoly kritikával kezdte kormánybiztosi tevékenységét Navracsics Tibor

Nem ő az első, aki a Fidesz valóságérzékelési problémáiról beszél. Uniós pályafutása végén sem hagyta Orbán Viktor a pálya szélén a politikáját EU-s biztosként egyébként többször óvatosan kritizáló Navracsics Tibort, egykori frakcióvezetőt, volt minisztert: 2019. decemberében kormánybiztossá nevezték ki. Feladata lett az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében Veszprém nyertes pályázatának megvalósítása, a projekt koordinálása.

Szerinte Mészáros Lőrinc már nem lehet ismeretlen kisvállalkozó, és valószínűleg már nem lesz szegényebb sem. A benne testet öltő jelenséget már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Szükségszerűként alakítja a politikát. „Azok az elemek, amelyek meghatározzák a Fidesz körüli világot, egyre inkább ilyenek. Ez márpedig azért fontos, mert megköti a cselekvő kezét. A visszafordítható, reverzibilis ügyekre lehet reagálni és lehet jól reagálni. Orbán Viktor ezekre jól is reagált szinte mindig. Internetadó, vasárnapi boltzár, olimpiai népszavazás… Mindegyikről azt hitte az ellenzék, hogy az hozza majd el a fordulópontot, aztán egyik sem hozta – a kormányfő időben képes volt korrigálni, ma már senki sem emlékszik ezekre az ügyekre.

Mészáros Lőrincet és helyi mutációit viszont már úgy tűnik, nem lehet korrigálni. Ahogy az országos politika bizonyos negatív szereplőit sem. Ezek az ügyek és személyek szükségszerű cselekvéssorba hajtják a Fideszt és a miniszterelnököt. Aki tehát látja és érti a valóságot – csakhogy annak bizonyos részei már megváltoztathatatlanok számára is” – fogalmazott.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.