Financial Times: 2020-tól 24 százalékkal kevesebb uniós támogatás jöhet Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2018. május 29.

Belpol

Az Európai Bizottság hivatalosan ma ismerteti javaslatát.

24 százalékkal csökkenne a Magyarországnak az Európai Unió kohéziós alapjából járó támogatás a 2020-ban kezdődő hétéves költségvetési ciklusban - írja a Financial Times egy kiszivárgott bizottsági javaslatra hivatkozva. Az Európai Bizottság hivatalosan ma délután publikálja a dokumentumot, amelyre még az Európai Tanácsnak és a Parlamentnek is rá kell bólintania.

Az FT szerint a magyarországihoz hasonló nagyságrendű vágásra számíthat több kelet-közép európai tagállam, így Lengyelország, Csehország, Észtország és Litvánia is.

Az ok, hogy a bizottsági terv szerint a jövőben egy-egy régió támogatása már nem csak a GDP nagyságától függne, hanem például a fiatalkori munkanélküliségtől, a képzettségi szinttől, a károsanyag-kibocsátástól és a bevándorlástól is. Ezzel a kelet-közép európai tagállamoktól a déliek felé irányítódna a pénzek egy része.

Május elején a Bizottság egy másik költségvetési javaslatát is Orbán (és a lengyelek) felé küldött üzenetként lehetett értelmezni. Abban a Bizottság egyes jogállami elvek betartásához, elsősorban a bírói függetlenség garantálásához javasolta kötni az uniós kifizetéseket.

Figyelmébe ajánljuk