Fodor Gábor szerint kampánycélokat szolgál Orbán alkotmánymódosítása

  • narancs.hu
  • 2024. február 18.

Belpol

A volt miniszter a gyermekotthonok működésének szakszerű átvizsgálásában és átalakításában látná a megoldást.

Az egykori Fidesz-alapító, későbbi SZDSZ-es ex-politikus az Indexen foglalta össze álláspontját a kegyelmi ügyről. Fodor Gábor szerint „a baloldal »pedofilsimogatónak«, »förtelmes« döntést hozónak, »kurvákat« lecserélőnek tartja a jobboldalt, míg a kormányoldal »mindig is a pedofilokat támogatónak« az ellenzéket”, ami megnehezíti a tisztánlátást.

Fodor Gábor szerint „a miniszterelnök és a Fidesz rutinosan kezelte a válságot”, ennek fontos elemeként bukkant fel az alaptörvény-módosítás.

„A szándék érthető, a megvalósítás azonban rossz irányt jelöl ki. Jogászként, és több évtizedes parlamenti képviselői tapasztalattal a hátam mögött az a véleményem, hogy minden kampányszerű alkotmány- és büntetőtörvénykönyv-módosítás balul szokott sikerülni. Már most jó néhányan rávilágítottak a jelenlegi javaslat gyengeségeire, de többen emlékszünk a ’90-es évekből annak az anyának a tragikus esetére, aki megölte a folyamatosan szenvedő, gyógyíthatatlan beteg 11 éves kislányát, mivel a gyermek erre kérte őt. A bíróság elítélte az édesanyát, mert nem tehetett mást, de a társadalom elvárásának megfelelően Göncz Árpád köztársasági elnök kegyelmet adott neki. A kegyelmi jogkör egyébként pontosan erre való: nem fellebbviteli fórum az igazságszolgáltatásban, hanem egy különleges jogintézmény, amely azokat a helyzeteket igyekszik kezelni, ahol a jognak már nincsenek eszközei, de a társadalom igazságérzete korrigálásért kiált. Hiba lenne ezt életszerűtlen módon, hirtelen felindulásból korlátozni.”

Orbán egykori harcostársa szerint „leginkább az áldozatok védelme, az intézetekbe került gyerekek kiszolgáltatottságának az enyhítése és az itt dolgozók alkalmasságának folyamatos ellenőrzése az, amely változást követel. Nem az alaptörvény újabb módosítása jelenti a megoldást, hanem a gyermekotthonok működésének szakszerű átvizsgálása és átalakítása.”

Érdekes módon Fodor Gábor, aki 2007-ben még támogatta az azonos nemű párok gyermekvállalását is, egy szóval sem említette, hogy a Fidesz gyermekvédelem címén újabb LMBTQ-ellenes kampányt készít elő. Az expolitikus cikke azonban inkább tekinthető belső kritikának: Fodor legújabban Orbán TikTokján is feltűnt, decemberben pedig ő dobta be a választási szabályokat átíró javaslatát, amit aztán a Mi Hazánk által benyújtott törvénymódosító nyomán a Fidesz is megszavazott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.