Folytatni kell a már lezárt nyomozást a végrehajtói kar ingatlaneladásai miatt

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 5.

Belpol

Közbelépett az ügyészség, mert a rendőrség "a szükséges nyomozati cselekményeket nem végezte el teljes körűen".

Megalapozatlanul döntött a rendőrség a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) két gyanús ingatlaneladása ügyében indított nyomozás megszüntetéséről,

állapította meg a feljelentő panasza alapján a IX. kerületi ügyészség augusztus 8-i határozatában – melynek részleteit a hvg.hu ismerteti.

A lap beszámolója szerint

az ügyészségi döntés alapján a rendőrségnek újra kell indítania a nyomozást, melynek tárgya két fővárosi ingatlan, melyekben az a közös, hogy mindkettőt áron alul értékesítették.

Ezt a tényt bár még a rendőrségi nyomozás is feltárta. Az iratok alapján az MBVK 163 millió forintot bukott, amikor 2021 őszén, a Kart vezető Schadl György letartóztatása idején gyors egymásutánban két ingatlanától, egy Váci úti és egy Szegedi úti épülettől is áron alul szabadult meg. A cikk szerint a kárérték még nagyobb, ha a Szegedi úti ingatlan esetében nem a becsült, hanem a beszerzéskori értékkel számolnak, mert azt 2018-ban 490 millió forintért vették, így az értékesítésekor még további 204 milliót bukhattak.

Ez utóbbi, a beszerzéskori árhoz képest rendkívül, de még a becsült értékéhez mérten is áron alul értékesített ingatlan vevője a Nadan Property Kft. volt, melynek Rogán Antal kabinetfőnöke, gyerekének keresztapja, Nagy Ádám a tulajdonosa. Az a Nagy Ádám, akinek a jogi tanulmányait is Schadl György egyengette szívességkérésekkel, aki érdekes módon az iratokon kívül semmilyen módon nem került bele a Schadl-Völner-ügybe.

A nyomozók júniusi határozatukban azzal indokolták az eljárás megszüntetését, hogy bár a vagyonkezelő kötelessége, hogy lehetőség szerint gyarapítsa a rá bízott vagyont, de bűncselekményt csak akkor követ el, ha szándékosan szegi ezt meg. A nyomozást lezáró határozatban a rendőrök arra jutottak, hogy az ingatlanok becsült értéke és az eladási ár között nem állt fenn olyan kirívó értékkülönbözet, amellyel megvalósult volna a hűtlen kezelés. A panasszal élő feljelentő azonban azt kifogásolta, hogy a nyomozati iratok alapján a rendőrség az ingatlanok értékének megfeleződését feltételezte, pedig az ingatlanpiaci folyamatok alapján éppenhogy drágulniuk kellett volna az ingatlanoknak. Az ügyészség helyt adott a panasznak, mindván a rendőrség "a szükséges nyomozati cselekményeket nem végezte el teljes körűen", így megalapozatlanul döntött a nyomozás megszüntetéséről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.

Mivel, uram, s ki nélkül?

Nagy vitát kavart, hogy miért nincs opera-előadás immár két éve a szegedi Dóm téren. A vezetés gazdasági szempontokkal érvelt: nincs rá támogatás, illetve a műfaj már nem tölti meg két-három estére a 4 ezres nézőteret. Talán erre is lett egyfajta válasz, hogy ismét az István… került színpadra, Novák Péter rendezésében, aki inkább egyfajta misztériumkoncertként tálalja a történetet, a nyitányt az 1983-as ősbemutató fényképeivel illusztrálva.

A láthatatlanok

„Van nevem, de nehezen kimondható. Ezért a magyar nevem Ildi.” „Amikor eljöttem, a feleségem terhes volt. Hat éve vagyok itt. Még soha nem találkoztam a gyerekemmel, csak okostelefonon keresztül.” „Lehet, hogy soha nem megyek haza.

Boldogtalanság, gyere haza

Ahogy egy kritikusa is megjegyezte, „van, akinek ez idegesítő”. Igen, lehet zavaró az író „kalandozó” beszédmódja, ahogy belekezd egy mondatba, majd abban egy újabbat generál, csak mert más téma jutott eszébe; vagy ahogy letér a megkezdett csapásról, hogy aztán oldalakkal később térjen vissza hozzá.

Russzkij karablj, igyi na huj!

A társadalom totális kontrolljára törekvő NER (azaz Orbán Viktor) az ún. Szuverenitásvédelmi Hatóság (SZH) létrehozásával a kormánytól független sajtót és civil szerveződéseket akarja szoros megfigyelés alá helyezni.

Élesített fegyver

Bohózatnak indult Elon Musk beszállása a Twitterbe, de az angliai zavargások jól mutatják, hogy a keze alatt a platform a profi valóságtorzítás mintapéldánya lett.