Varga Mihály: Matolcsynak abban igaza van, hogy baj van

  • narancs.hu
  • 2022. december 5.

Belpol

De a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságot, így a baj mindenkit érint.

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán reagált Matolcsy György jegybankelnök a kormány gazdaságpolitikáját kritizáló beszédére, amely a parlament Gazdasági Bizottságának ülésén hangzott el hétfő délelőtt.

„A jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat” – fogalmazott a pénzügyminiszter, hozzátéve:

„Minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is.”

Varga Mihály a kormány „válságkezelésének eredményeivel” igyekezett némiképp szépíteni a helyzetet. Mint írta, eddig magas maradt a gazdasági növekedés, a harmadik negyedévben 4,1% volt, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték, valamint magas a foglalkoztatottság is: 4,7 millió ember dolgozik, a munkanélküliség pedig továbbra is 4% alatt.

A jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában...

Posted by Varga Mihály on Monday, December 5, 2022

Matolcsy éles kritikájáról a Telex Orbán Viktort is szerette volna megkérdezni, de a miniszterelnök érdemben nem válaszolt a kérdésükre, Rogán Antal pedig annyit mondott: Varga Mihály már válaszolt a jegybankelnök által elmondottakra. A lap ezek után Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert kérdezte Matolcsy beszéde kapcsán, aki elmondta, a jegybank független a kormánytól, a Gazdasági Bizottság ülésén elhangzottak pedig Matolcsy György véleményét tükrözik.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a parlamentben Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselőjének adott válaszában röviden annyit mondott Matolcsy délelőtti felszólalására, hogy „a Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában”, de a jegybankelnök a véleményét „teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el”.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke a hétfői ülést követően online sajtótájékoztatót tartott az elhangzottak miatt, ahol a Fideszt alkalmatlannak nevezte a válság kezelésére, Matolcsy szavait pedig az őszödi beszédhez hasonlította. Az ellenzéki politikus Facebook-posztjában úgy fogalmazott:

„Egy ilyen beszéd után Európa bármely országában komoly folyamatok indulnának el.”

 

(Címlapképünk forrása: Facebook/Varga Mihály)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.