Forbes: Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

  • narancs. hu
  • 2018. december 28.

Belpol

Gigászok harca: a nemzet gázszerelője letaszította a trónról az ország bankárját.

A Forbes magyarországi kiadása évente egyszer összesíti a leggazdagabb magyarok toplistáját, a most megjelent lista élén pedig trónfosztás történt: sok év után már nem Csányi Sándor, hanem Mészáros Lőrinc lett a leggazdagabb magyar. Ráadásul soha ennyi pénze nem volt még a leggazdagabb magyarnak, mint a nemzet gázszerelőjének, akinek a lap 381 milliárd forintosra becsüli vagyonát.

A Forbes Magyarország immár ötödik alkalommal állította össze az ország leggazdagabb embereinek névsorát – soha ekkora vagyonnal nem rendelkezett még az első helyezett, sőt soha ekkora tőzsdei vagyon nem összpontosult még Forbes-listás milliárdos kezében, mint most. Mészáros Lőrinc úgy előzte Csányi Sándort, hogy öt évvel ezelőtt még nem is volt ott a legvagyonosabbak között.

Az ország legvagyonosabb emberei jó üzleti éveket zártak az elmúlt években, így a tavaly felfutó kereskedelem és építőipar mellett az agráriumban érdekelt üzletemberek vagyona is szépen gyarapodott. Összességében elmondható, hogy miközben a magyar gazdaság szárnyal, a gazdagok még gazdagabbak lesznek.

Mészáros Lőrinc tavaly még „csak” a csúcsugró volt, idénre a valaha volt leggazdagabb lett. A Forbes szerint a vagyongyarapodás elsődleges forrása a tőzsde volt, és nemcsak a Mészáros-részvények szárnyalása, hanem egy februárban bejelentett tranzakciósorozat miatt.

Ennek részeként Mészáros nagy termelő- és építőipari cégeinek jelentős tulajdonrészeit apportálták a szintén Mészáros többségi tulajdonába tartozó Opus Global tőzsdei befektetési holdingcégbe, a vételárat Mészáros Opus-részvényekben kapta meg – az pedig igencsak jó valutának számít jelenleg a magyar államkapitalizmusban.

Elképesztő évet zárt Csányi Sándor is. De hiába építkezik évek óta szisztematikusan, Mészáros rekordgyorsasággal vitte végig a „csúcstámadást” olyan erős politikai hátszéllel, ami senki másra nem jellemző a listán szereplők közül. Mészáros ráadásul ott lett két év alatt a legbefolyásosabbnak számító NER-milliárdos, ahol eddig Csányi volt az erős ember: energetika, agrárium, pénzügy (Mol vs. Mátrai Erőmű; Talentis Agro, Viresol és Kall Ingradients vs. Bonafarm; MKB és Takarékbank vs. OTP).

Hogy a széljárás erősen változóban, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy a listát vezető Mészárossal az 50-es rangsorból 16 szereplőnek volt valamilyen gazdasági kapcsolata vagy üzlete. Ennyire direkt, közvetlen kapcsolata ilyen arányban Csányinak sosem volt a többi Forbes-listással.

Figyelmébe ajánljuk