Túl nagy a partizaj az MNB doktori iskolájában

  • narancs. hu
  • 2018. december 28.

Belpol

Decemberben már kétszer hívták ki a rendőrséget a szomszédos ház lakói.

A Magyar Nemzeti Bank alapítványának doktori iskoláját szeptemberben adta át Matolcsy György MNB-elnök. De egyelőre nem csendes tanulás zajlik ott. Az éjszakába nyúló partizás épületből kihallatszó zaja a szomszédos lakásokban is tisztán kivehető – értesült a 24.hu.

Az MNB alapítványa négymilliárd forintot költött a Budai Várban, a Mátyás-templommal szemben álló régi budai városháza átalakítására. Az épületben a Zsidai Group számára is szorítottak helyet: Orbán Ráhel mentora két új vendéglátó egységet indított a közgazdászok szellemi műhelyével egy fedél alatt. Gyakorlatilag a teljes földszintet és a fedett belsőudvart megkapta cégcsoport. A Bistro 1786 lett Orbán Viktor új miniszterelnöki rezidenciája és a Szentháromság téri Pénzügyminisztérium között a Budai Vár legújabb, NER-hátterű étterme.

Zsidai szerződést szegett, kitették

Cikkünk megjelenés után a PADS alapítvány nevében a vagyonkezelést végző cég, az Optima Befektetési Zrt. ezt írta a Narancs.hu-nak:

"A PADS és Zsidai Roy cége között létrejött bérleti szerződést a bérlő többször több ponton megsértette, többek között az Óvárosháza éttermének az Alapítvány hozzájárulása nélküli bérbeadása miatt, ezért a PADS a szerződést 2018. december 11-én azonnali hatállyal megszüntette.

Zsidai Roy cége ezt követően a PADS épületéből kiköltözött. A szerződés felmondása óta semmilyen lakói bejelentés vagy incidens nem történt. Az Alapítványok több alkalommal egyeztettek a szomszédos épületek lakóival és mind a felújítás, mind az üzemeltetés során figyelembe vették a lakók kéréseit, igényeit."

 

Az épületnek azonban a megnyitásakor még nem volt meg az érvényes használatbavételi engedélye. A szomszédos ház ugyanis a tűzfal zajszigetelésének hiánya miatt megtámadta az első fokon kiadott engedélyt. A fellebbezés elbírálását sem a PADA, sem Zsidai Roy cége nem várta meg. Az épület szeptembertől teljes fordulatszámon üzemelt, pedig a fővárosi kormányhivatal csak november 22-én hozott döntést.

A kormányhivatal elutasította a fellebbezést, holott a szakértői zajvizsgálat kimutatta, hogy a doktori iskola által keltett zaj a szomszéd ház több lakásában meghaladja a határértéket. Különösen azóta, hogy Zsidaiék éttermében elkezdődött a karácsonyi bulik időszaka. Decemberben kétszer hívták ki a lakók a rendőrséget.

A problémát valójában a tervező is elismerte az I. kerületi önkormányzat újságjában, az átaádsra megjelent cikkben úgy fogalmazott: a látványelemként felhasznált tűzfalat, egyáltalán nem hangszigetelték.

Figyelmébe ajánljuk